Policie zadržela antisemitu Adama Bartoše a prohledala sídlo jeho strany

Předsedu ultrapravicové a antisemitské Národní demokracie Adama B. Bartoše ve čtvrtek dopoledne zadržela policie. Strana o tom informuje na svém webu. Uvádí také, že policisté prohledali kanceláře strany a odnesli dokumenty i elektroniku. Policejní mluvčí Jan Daněk uvedl, že zprávu o zásahu „nemůže potvrdit“.

„Adam B. Bartoš byl zadržen bezmála deseti policisty v civilu v momentě, kdy se ze svého automobilu, kam si odešel pro věci, vracel zpět do bytu,“ tvrdí radikálové ve svém prohlášení. Po zadržení podle nich udělali kriminalisté u Bartoše domovní prohlídku a zabavili blíže nespecifikované dokumenty a datové nosiče. Stejný postup se prý opakoval i v holešovické centrále krajně pravicové Národní demokracie.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk zásah nepotvrdil. Právní zástupce strany Miroslav Timura řekl, že ještě přesně neví, kvůli čemu byl Bartoš zadržen, a k případu se více nechtěl vyjadřovat. Místopředseda strany Luke Belson označil policejní postup za protiprávní.

Není to přitom poprvé, co Bartoše policie zadržela, stalo se tak už 26. března – poté, co na demonstraci proti islamizaci na Václavském náměstí vyzval k potrestání politiků „trestem nejvyšším“ za jejich přístup k migrantům. Spolu s ním byli zadrženi další čtyři lidé. Policie Bartoše začala vyšetřovat kvůli podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel nebo omezování jejich práv a svobod.

Akci svolalo hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie, podpořila ji Dělnická strana sociální spravedlnosti. Bartoš ve svém projevu kritizoval vládu, uvedl, že občany již několikrát podrazila, například pokud jde o dohodu EU s Tureckem.

Hlasatel staré nenávisti

Adam B. Bartoš je známý svými antisemitskými a extremistickými názory. V minulosti pracoval jako zpravodaj a komentátor na zpravodajských webech Aktuálně.cz a iDNES.cz. Později založil vlastní stránky prvnizpravy.cz a freeglobe.cz.

Pozornost v uplynulých letech budil nesnášenlivě koncipovanými seznamy veřejně činných liberálů („pravdoláskařů“) a rejstříkem židů v české politice. Ve svých antisemitských textech pokračoval v hilsneriádě, protižidovské kampani, která na sklonku předminulého století falešně vinila žida Leopolda Hilsnera z rituální vraždy Anežky Hrůzové. 

V lednu 2014 se stal předsedou politické strany NE Bruselu – Národní demokracie a výrazný protižidovský tón nesl i tehdejší klip pro volby do Evropského parlamentu, kde fotografie izraelských vlajek doprovázela vizualizace hada coby symbolu zla.