Policie navrhla obžalovat kapitána přívozu, který se potopil na Slapech

Policie navrhla obžalovat kapitána přívozu, který se loni v létě potopil na Slapech. V lodi bylo tehdy skoro 50 lidí včetně několika malých dětí. Policie viní převozníka z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až pět let vězení.

„Návrh na podání obžaloby jsme podávali na začátku února Okresnímu státnímu zastupitelství v Příbrami. Za trestný čin hrozí odnětí svobody 6 měsíců až pět let,“ řekla České televizi mluvčí příbramských policistů Monika Schindlová.

Žalobci nyní spis studují. „Jedná se o poměrně rozsáhlý spisový materiál, vyřízen tedy ještě nebyl,“ uvedla příbramská státní zástupkyně Yvetta Šachtová. 

Podle dřívějšího vyjádření policistů nechal obviněný muž na přívoz nastoupit větší množství lidí, než je povoleno. Plavidlo smělo převážet maximálně 33 osob. Na palubě jich ale loni v červenci v době nehody bylo 49.

Poté, co se plavidlo začalo potápět, ho cestující začali v panice opouštět. Podle policie nebylo na palubě ani dostatečné množství záchranných pomůcek. „Naštěstí v tu chvíli kolem projížděly lodě, které se účastnily závodu. Jejich posádky začaly osoby z vody zachraňovat,“ uvedla tehdy Schindlová. 

Podívejte se na červencovou reportáž:

Potopený přívoz na Slapech mohl být přetížený (zdroj: ČT24)