Policie nabídla Rittigově účetní peníze za spolupráci, podle obhájců protizákonně

Události: Spor o placenou spolupráci s policií (zdroj: ČT24)

Peníze za spolupráci s vyšetřovateli – praxe, o které se nahlas nemluví. Nyní ji napadli obhájci u soudu v kauze Oleo Chemical. Detektivové podle svědků nabídli odměnu účetní, která se starala i o konta Ivo Rittiga. Podle advokátů na to ale neměli právo a možné překročení pravomocí by proto měla vyšetřit inspekce. Policie kauzu odmítá komentovat.

Účetní Janu Šádkovou zatkla policie loni v září během razie, která mířila také na Iva Rittiga a jeho právníky. Zátah se odehrál nedlouho po schůzce, na které podle dvou svědectví policisté Šádkové nabídli peníze. Účetní mohla být trumfem proti Rittigovi. U soudu ale řekla, že nabídku odmítla.

Schůzku s policií potvrdil i další obžalovaný Jaroslav Kubiska, který s policisty spolupracuje. U soudu řekl, že ho detektivové z ÚOOZ požádali, aby schůzku s účetní zprostředkoval: „Vím o tom, že jí byly nabídnuty, protože jsem na té schůzce byl.“

Státní zástupce Adam Borgula, který kauzu Oleo Chemical dozoruje, předpokládá, že vše bylo podle zákona o policii: „Má své ustanovení o policejních informátorech, na které se vedou speciální spisy.“

Policie i prezidium o odměnách mlčí

Zákon o policii totiž finanční nebo věcnou odměnu pro informátory umožňuje. Advokáti ale namítají, že v tomto případě byl zákon překročen, protože policie nabízela odměnu za status spolupracující obviněné.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Pokud došlo ke snaze koupit si svědectví, tak se domnívám, že to může být i za hranou trestního práva,“ poznamenal člen prezidia Unie obhájců Lukáš Trojan. „Myslím si, že to vypovídá něco o tom, jak jsou vedené kauzy okolo Iva Rittiga,“ dodala advokátka Karolína Babáková, která je v kauze Oleo Chemical mezi obžalovanými.

ÚOOZ se k používání finančních odměn nechce vyjadřovat. Mlčí i Policejní prezidium. „Celá dotazovaná problematika je v neveřejném režimu, tedy žádné vyjádření nelze poskytnout,“ uvedl pouze mluvčí David Schön. Neveřejný je i pokyn prezidenta, který stanovuje pravidla odměn. Policie tvrdí, že jejich vyplácení je pod přísnou kontrolou.