Počet trestných činů v kyberprostoru se letos přiblíží hranici dvaceti tisíc, očekává policie

Události: Nárůst trestných činů v kyberprostoru (zdroj: ČT24)

Internetových podvodů dál přibývá. Policie odhaduje, že se letos počet trestných činů v kyberprostoru přiblíží hranici dvaceti tisíc. Většinou lidé přijdou o peníze při nabídkách investic nebo na bazarových stránkách při prodeji vlastního zboží.

Natálie chtěla před dvěma týdny prodat na Marketplace pár nenošených tenisek. Po patnácti minutách ale přišla o desítky tisíc korun. „Klikla jsem na odkaz. Přesměrovalo mě to na moji banku, což je pravda, že mě mělo asi varovat. Jenže v tu chvíli vás nenapadá, že se jedná o podvod, takže si říkáte – aha, něco asi musím potvrdit. Tudíž jsem se normálně přihlásila a až později jsem zjistila, že jsme se přihlásili současně – byla to falešná stránka a oni se díky tomu dostali přes můj smart klíč do mojí banky, mého účtu,“ popisuje. Stránka přitom dokonce tvrdila, že platba je šifrovaná a bezpečná.

Stejně jako další tisíce lidí v Česku Natálie naletěla na podvod zvaný phishig, kdy dojde k vybrání účtu pomocí falešné SMS nebo e-mailu. „Tento podvod je velmi častý, nicméně ty škody nebývají tak vysoké. Na druhou stranu falešná, podvodná volání nebo podvodné investice, těch je relativně málo, ale tam jsou škody v řádů velkých statisíců,“ vysvětluje manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB Petr Vosála.

Podle bank by se každý podvrh měl nahlásit na policii. Tak učinila i Natálie. „Policista mi řekl, že za poslední dva měsíce jsem třináctá. A mé desítky tisíc korun, které mi vzali, jsou jedna z nejmenších částek,“ říká.

Podle preventisty platebních podvodů z Komerční banky Marka Macháčka má čtyřicet procent lidí obavy z takzvané sekundární viktimizace. „Že se jim někdo bude smát, že byl hloupý a naletěl na podvod. To je právě špatně. Každý ten podvod by se měl ohlásit co nejdříve. Ideálně nejdříve do banky, pak hned na policii,“ radí.

Právě policie letos očekává další meziroční nárůst těchto trestných činů. „Bude se jednat o rekord. Loňské číslo, to znamená více než osmnáct tisíc trestných činů, bude s největší pravděpodobností překonáno,“ odhaduje mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podvody nebo jen pokusy o ně mohou lidé přidat také na podvodnabazaru.cz, kde za dva roky vznikla databáze tisíců příspěvků. „Máme tam i popsáno, že ta data můžeme poskytovat orgánům činným v trestním řízení, a to konkrétně i děláme, protože se nám podařilo navázat spolupráci s policií,“ uvádí zakladatel serveru Miroslav Kupka. Ještě před nákupem si tak zákazníci mohou rovnou ověřit, jestli se nejedná o falešný profil, e-mail nebo číslo.