Počasí: Do konce roku bude zima a sníh

Praha – V posledních dnech roku očekávají meteorologové ryze zimní počasí. Teploty se udrží pod nulou i během dne a v nížinách, nejčastěji bude kolem minus 5 stupňů, v noci teploty klesnou až k minus 12 stupňům. Bude také sněžit, zejména na horách a západě republiky, kde by mělo napadnout 10 až 20 centimetrů sněhu.

Teplé prosincové počasí se prozatím nevrátí, mrznout bude přinejmenším celý týden, nejchladněji bude na přelomu roku. Silvestrovská noc bude většinou oblačná s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Počátkem nového roku se mírně oteplí, ve vyšších polohách by ale mělo stále sněžit. O víkendu tak lze předpokládat náledí, přes den roztátý sníh bude totiž v noci namrzat.

Nový sníh - pondělí 29. 12.
Zdroj: ČT24

Počasí v úterý

V noci na úterý ještě hrozí sněhové jazyky na severu a západě Čech a na Šumavě. Přes den pak oblačno se sněžením už od ranních, případně dopoledních hodin bude převažovat na západě, naopak na východě by mohlo být přechodně i polojasno. Na Chebsku modely předpovídají až 15 cm nového sněhu. Teploty během dne setrvávají u minus pěti stupňů Celsia.

O příštím víkendu již mohou nejvyšší denní teploty stoupnout až k nule nebo jednomu stupni nad ní, očekávají meteorologové. Podle dlouhodobého výhledu se potom budou nejvyšší denní teploty pohybovat mírně nad nulou. Průměr denních maxim se bude v příštích čtyřech týdnech pohybovat kolem plus 1,6 stupně Celsia, což je dlouhodobý průměr. Ve druhé polovině ledna očekává ČHMÚ s padesátiprocentní pravděpodobností podprůměrné teploty, nevylučuje ale ani naopak nadprůměrné.

Hory zaplnily tisíce lyžařů, rozjíždí se další vleky

Skiareály, které zahájily provoz, zaplnily o tomto víkendu tisíce lyžařů. Provozovatelé středisek mohli díky mrazivému počasí naplno spustit sněžná děla, a tak byly podmínky většinou dobré. V dalších dnech by se měly postupně otvírat i další sjezdovky.

V Praze sněhu víc jak v Krkonoších

Poprvé letos sníh pokryl skoro všechny silnice v republice. Hustota sněžení se dnes od západu k východu snižovala. V Praze nasněžilo i více než třeba v Krkonoších, na údržbu pražských silnic použily posypové vozy stovky tun soli, zhruba deset autobusových linek se potýkalo s výlukou. Každopádně nejvíc sněhu dnes zaznamenali ve Sněžníku na Děčínsku, v Krušných horách a na Šumavě.

Mezi nejnavštěvovanější hory patří tradičně Krkonoše. Do Špindlerova Mlýna si včera přijelo zalyžovat asi 12 000 až 14 000 lidí, areál by měl být do konce roku v provozu celý. Všechny páteřní sjezdovky by do středy chtěli zasněžit také ve Skiresortu Černá hora - Pec pod Sněžkou, už včera ale přivítali více než 8 000 lyžařů. V sobotu večer se začalo lyžovat na libereckém Ještědu, kam zamířily stovky lidí, i když se zatím lyžuje jen na sjezdovce F10. Provoz dnes zahájila také jizerskohorská střediska v Bedřichově, Josefově Dole, Severák v Hraběticích, desenský areál Černá Říčka nebo středisko v Kořenově-Rejdicích.

Dnes se rozjely vleky a lanovka také v Harrachově a na Tanvaldském Špičáku, v úterý chtějí zahájit provoz v Rokytnici nad Jizerou. Na Vysočině se během dneška otevřely první lyžařské sjezdovky. Na Šacberku u Jihlavy a na novoměstském Harusově kopci jezdí lyžaři od rána. Po poledni začaly fungovat vleky také na Křemešníku u Pelhřimova a v Jimramově na Žďársku.

Až přes půl metru sněhu napadlo ve francouzských Alpách. Podobná situace je v Rakousku, kde je lyžařská sezona v plném proudu a v provozu jsou všechny svahy. Zhruba 30 cm nového sněhu i tamní rolbaři kombinují se sněhem technickým.

Sněžení zasáhlo i jihovýchod Evropy. Bílé pokrývky se dočkalo i Chorvatsko, v Záhřebu bylo až dvacet centimetrů sněhu. V Černé Hoře napadlo místy až půl metru sněhu a některé vesnice zůstaly bez elektřiny. Problémy hlásí také Bosna a Hercegovina nebo Bulharsko.

První sníh přinesl dopravní komplikace

Čerstvě napadaný sníh zkomplikoval dopravní situaci hlavně v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Většina silnic je sjízdná se zvýšenou opatrností. Komplikace v dopravě byly také v Rakousku a v Německu.