Přívaly sněhu zkomplikovaly dopravu v Německu i Rakousku

Berlín/Vídeň - Přívaly sněhu dnes komplikovaly dopravu po celé střední Evropě. Vlaky na německých železnicích nabíraly několikahodinová zpoždění. U Salcburku na západě Rakouska kamiony zablokovaly dálnici. Na východě Francie se naopak dopravní situace dnes zklidnila. Británii ale postihly nejsilnější letošní mrazy. Stejně jako Chorvatsko a Švýcarsko. Těžkosti hlásí také Turecko, kde zimní bouře omezila leteckou dopravu a zcela zastavila lodní nákladní dopravu průlivem Dardanely. Dopravní komplikace se nevyhnuly ani Česku, kde má ryze zimní počasí vydržet přinejmenším do konce roku.

Husté sněžení narušilo plynulost dopravy na území celého Německa. Podle železničního dopravce Deutsche Bahn museli cestující po celý den počítat s několikahodinovým zpožděním. Trasa mezi Berlínem a Hamburkem byla kvůli spadlému stromu zablokována dvě a půl hodiny. Jednu z tratí se podařilo uvolnit v odpoledních hodinách, druhá by měla být opět v provozu až navečer. V okolí severoněmeckého Hannoveru a bavorského Mnichova způsobily přívaly sněhu zpoždění vlaků kvůli zapadaným výhybkám.
 
V Rakousku způsobilo počasí komplikace hlavně v oblasti Salcburska. Nejhorší byla situace podle místní policie na asi desetikilometrovém úseku dálnice A1 mezi Salcburkem a výjezdem Wallersee, kde dopravu blokovaly uvízlé nákladní vozy. V okolí zemské metropole se kvůli tomu tvořily dlouhé kolony. V mnoha výše položených oblastech Rakouska jsou řidiči povinni vybavit se sněhovými řetězy. Rakouský automotoklub ÖAMTC kvůli dnešnímu mrazivému počasí prý pomáhal s odtahem přinejmenším 1 600 vozů.

Skupina britských turistů, které závěje uvěznily po většinu víkendu v obci Albertville ve francouzských Alpách, dnes mohla pokračovat v cestě. Britové odjeli podle agentury AFP taxíky a minibusy do středisek Val Thorens a Val d'Isére, kde si naplánovali dovolenou.

Nepříznivé zimní počasí ve francouzských Alpách zablokovalo o víkendu na silnicích tisíce aut a záchranáři ubytovali od soboty do neděle v různých ubytovacích zařízeních téměř 15 000 postižených cestujících.

V některých částech Anglie, Skotska a Walesu naměřili v noci na dnešek teplotu minus 6,4 až 7,7 stupně Celsia. V obci Katesbridge v severoirském distriktu Down klesla dokonce teplota na rekordních minus 8,8 stupně Celsia, uvedla stanice BBC.  

Průlivem Dardanely, který patří k nejvýznamnějším světovým lodním cestám pro dopravu ropy a ropných produktů, by měla nákladní plavidla opět projíždět mezi Středomořím a Černým mořem v úterý, upřesnila podle agentury Reuters lodní společnost GAC.