Po roce má obchodní inspekce ústředního ředitele. Stal se jím Jan Štěpánek

Po roce skončilo v České obchodní inspekci období bez řádného ústředního ředitele. K 1. říjnu jím byl jmenován Jan Štěpánek, který byl ředitelem ústředního inspektorátu již na počátku minulého desetiletí a nyní uspěl ve výběrovém řízení. Jeho předchůdce Mojmír Bezecný skončil loni v září, svůj odchod zdůvodnil soukromými a rodinnými důvody. O post se ucházelo osm lidí, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) vybíral ve finále ze tří kandidátů.

Výběrové řízení na ústředního ředitele ČOI vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které obchodní inspekce spadá, letos na jaře. Z původní osmy kandidátů zvolila výběrová komise tři, kteří postoupili do druhého kola. Ministr Síkela z nich pak vybral Jana Štěpánka.

Štěpánek byl dosud ředitelem inspektorátu pro Prahu a Středočeský kraj, v minulosti ale pracoval i na ústředním inspektorátu. V minulosti ústřední inspektorát i řídil. V roce 2010 jej nejprve pověřil vedením a později jmenoval tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Před koncem roku 2012 ale Štěpánek rezignoval a vrátil se do vedení středočeského inspektorátu.

V nejvyšší funkci se nyní chce zaměřit na dozorovou činnost především v oblastech, kde se spotřebitel nedokáže chránit sám nebo jen v omezené míře. Týká se to podle něj například bezpečnosti výrobků uváděných na trh, internetového prodeje nebo používání nekalých obchodních praktik, a to zejména na úkor znevýhodněných skupin spotřebitelů jako seniorů či dětí. 

Bývalý šéf ČOI Bezecný požádal o uvolnění z místa loni začátkem září ze soukromých a rodinných důvodů. Úřad řídil od roku 2014, v ČOI pracoval od roku 1986. Před nástupem do čela inspekce vedl zhruba sedm let krajský inspektorát v Ostravě, předtím zastával místo zástupce ředitele a inspektora. Po jeho odchodu byl řízením inspekce pověřen Bezecného zástupce Vlastimil Turza.

ČOI zajišťuje ochranu práv spotřebitelů, má na starosti mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Kontroluje firmy a živnostníky, kteří nabízejí zboží a služby. Nesleduje však kvalitu potravin, pokrmů a tabákových výrobků. Úřad se člení na ústřední inspektorát a jemu podřízené inspektoráty se sídly v sedmi krajských městech.