Právo na klid, nebo diskriminace? Některé restaurace zakazují vstup dětem, inspekce je však nekompromisní

Někteří majitelé hotelů a restaurací se rozhodli omezovat vstup dětí. Za takové jednání jim však hrozí vysoké pokuty. Jedna z pražských restaurací má právě kvůli omezování vstupu dětem do 18 let problém právě teď.

Dětem do 18 let vstup zakázán, hlásí velký nápis na tabuli u restaurace Stodola House na pražském Jižním městě. Teď zřejmě kvůli němu hrozí majiteli soud. Podle České obchodní inspekce (ČOI) jde totiž o diskriminaci z důvodu věku, a jedná se tak o porušení zákona. 

„Uvedená informace je nepřípustným diskriminačním jednáním, a to nejen vůči osobám do 18 let, ale současně i vůči osobám starším osmnácti let, tedy například rodičům…,“ píše se ve vyjádření, které majitel restaurace Stodola House David Salomon obdržel po kontrole České obchodní inspekce. Ta přišla na podnět, že daná restaurace zakazuje vstup dětem.

„Nejdříve přišel papír o proběhlé kontrole, potom nám napsali, že už jsme v podstatě diskriminovali, načež my jsme se odvolali, takže pravděpodobně bude soud,“ popisuje Salomon. A míní, že podle něho by to měla být věc hospodského a majitele, jaká pravidla si ve svém podniku nastaví.

„My tady máme návštěvní řád, který si může každý návštěvník přečíst, před vstupem do restaurace máme informaci na tabuli i na dveřích a také ji sdělujeme na webu a v našich propagačních materiálech. Takže z naší strany je to transparentně komunikováno. Zákazník si může vybrat, zda je to pro něj vhodné prostředí, či ne,“ vysvětluje Salomon. Jakékoliv nařčení z diskriminace ostře odmítá.

„Já to beru to tak, že to je nabídka našim zákazníkům. Provozujeme restauraci 27 let, takže od nich moc dobře víme, co oni chtějí nebo nechtějí a děti to rozhodně nejsou. Navíc, udělal jsem si průzkum. Vyšlo z něho, že chlapům to nevadí skoro žádným a ženským zhruba tak polovině. Takže mi to vychází, že 75 procent souhlasí a je pro vstup od 18 let,“ vysvětluje.

Vyjádření ČOI
Zdroj: Archiv restaurace


Podle Salomona mají být děti ve škole nebo na hřišti, a ne v hospodě, kde se „pije alkohol, kouří a konzumují tučná kořeněná jídla“. A v tomto kontextu zmiňuje také zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek – jedna z věcí, kterou se u obchodní inspekce hájí.

„Zákon nejenom zakázal kouření v restauracích, ale také razantně zpřísnil pokuty za prodej tabáku a alkoholu mladistvým,“ říká Salomon s tím, že taková pokuta nebo zákaz činnosti by byly pro podnik likvidační. Podle něho ale není v silách personálu uhlídat, aby někdo starší nezakoupil alkohol a nerozdělil se o něj s mladší osobou. „V případě kontroly pak dotyční hodí všechno na obsluhu,“ dodává.

Majitel restaurace Stodola House David Salomon
Zdroj: Fotoarchiv restaurace

Jenže podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu „za ospravedlnitelný důvod pro zákaz vstupu dětí do restaurace nelze považovat provozovatelem pouze v obecné rovině deklarované zaměření na určitý druh klientely“. Známý je případ z Mladoboleslavska, kdy soudy správnost rozhodnutí České obchodní inspekce potvrdily. A tímto rozhodnutím se teď řídí i soudy nižšího stupně a samozřejmě tedy i Česká obchodní inspekce, která má ze zákona povinnost prověřovat, zda se podnikatel nedopouští diskriminace.

Asociace: Děti bývají hlučnější, ale vstup bychom nezakazovali

Zamezování vstupu osobám do určitého věku se nelíbí ani Asociaci hotelů a restaurací. Podle jejího prezidenta Václava Stárka mají určitě podnikatelé „plné právo vyplnit určitou poptávku na trhu, která existuje“, ale zónu klidu považuje za mnohem lepší řešení než přímý zákaz vstupu dětí. „Sice se u nich dá předpokládat, že jsou třeba hlučnější, ale v žádném případě nejsou jediným zdrojem hluku,“ vysvětluje. Doporučoval by proto spíš vymezit přístup dětem do některých prostor jen v určitých časech.

Podle Salomona se jim však takový přístup v praxi neosvědčil. Vysvětluje, že to vedlo k pravidelným roztržkám s rodiči, kteří nechtěli pochopit, proč by měli po 17. hodině s kočárkem odejít. „Tohle mi přijde už ošemetné vzhledem k tomu, že těžko nastavíte hranici, kdo je ještě hodné dítě a kdo je hodný rodič, od kolika hodin, u kterého stolu,“ vysvětluje.

Restaurace Stodola House
Zdroj: Fotoarchiv restaurace

Navíc ani tak by u České obchodní inspekce nepochodil. Ta každoročně několik pokut za diskriminaci uděluje. Letos zatím jednu, a to ve výši pět tisíc korun pro Hotel Premier Janov nad Nisou, upřesnil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Hotel měl totiž na recepci uvedenou následující informaci: „Jde nám především o váš klid a odpočinek a i z tohoto důvodu ubytováváme v hotelu děti starší 10 let.“ Klidné prostředí pro relaxaci bylo podle ČOI zaměstnankyní hotelu zmiňováno jako důvod pro vyloučení dětí z ubytování.

„Manažerka inspektorům vysvětlovala, že služby v hotelu jsou postaveny tak, aby si ubytovaní spotřebitelé ve wellness odpočinuli, protože služby jsou podle ní srovnatelné s lázeňskou péčí – vířivá vana, sauny, relaxační a regenerační masáže, kosmetika,“ vysvětluje Fröhlich.

Ústřední inspektorát ČOI však potvrdil, že takové jednání je diskriminační a hotelu byla pravomocně uložena pokuta. Ten se vůči ní odvolal.

  • Rok 2018 
  • – pokuta 5000 korun pro Hotel Premier Janov nad Nisou za to, že neposkytovával ubytování dětem do 10 let  
  • Rok 2017
    – omezení vstupu „od 18“ let na předváděcí akci
  • Rok 2016
    – omezení poskytnutí spotřebitelského úvěru věkovou hranicí
  • Rok 2015
    – nastavení maximální věkové hranice pro žadatele o spotřebitelský úvěr
    – nevydání dárku za účast na organizované akci účastníkům mladším 18 let.
  • Rok 2014
    – 4x byl seniorům omezen přístup ke spotřebitelským půjčkám
    – 2x bylo dětem a mladistvým bráněno ve vstupu na organizovanou akci
    – 1x  nevydání dárku za účast na organizované akci dětem a mládeži
    – 1x omezení účasti dětí a mládeže na zájezdu cestovní kanceláře
    – 1x odmítnutí vpustit osoby středního věku na organizovanou akci
  • Zdroj: ČOI

V už zmíněné pražské restauraci zákaz vstupu dětem platí víc než rok. A majitel potvrdil, že je smířený s tím, že si ho bude muset zřejmě obhájit u soudu. „Zákaz zůstane. Nejsme žádné zařízení vybavené pro děti, ani sortimentem, ani tu nemáme dětský koutek,“ dodává. Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich dodal, že šetření ještě není u konce. „Podněty byly vyhodnoceny jako důvodné a ČOI nyní vede správní řízení pro zjištění porušení paragrafu 6, tedy diskriminace,“ říká.

A dodává, že pokud se provozovatel odvolává na zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, pak je to podle něho holý nesmysl. „Tento zákon zakazuje prodávat či podávat alkoholické nápoje či tabákové výrobky osobám mladším 18 let. Zákon nikde neuvádí, že taková osoba nemůže být obsloužena v restauraci nebo hotelu, který zároveň nabízí alkoholické nápoje či tabákové výrobky. Podnikatel, který se ohání tímto argumentem, uvádí zcela nesmyslné tvrzení a vymlouvá se,“ dodává.

Opatření, která mají vést k dodržování zákona, nesmí být podle něho diskriminačního charakteru, kdy by s těmito osobami bylo jednáno odlišně při poskytování ostatních služeb, tedy například při prodeji nealkoholických nápojů nebo pokrmů, případně ubytovacích služeb.

V případě, že inspekce diskriminační jednání prokáže, hrozí majiteli restaurace sankce až do výše tří milionů korun.

A co na to samotní hosté restaurace? Názory se různí. „Co mají děti co dělat v hospodě? Ať se učí nebo sportují,“ konstatuje muž nad pivem. „Nemyslím si, že kdyby přišli na oběd, že by mně to vadilo, ale podle mě dítě nepatří do hospody, ale patří na hřiště,“ dodává žena.

„Na druhou stranu, co mají rodiče dělat, když chtějí děti vzít na jídlo. Ale zase chápu ty lidi, když děti křičí a hosté si to nemůžou užít,“ říká další. „Já jsem pro to, aby ty děti měly možnost trávit čas se svými rodiči, když to je restaurace, není to bar, není to podnik, který vykazuje nějaké známky nevhodnosti, tak proč ne,“ táže se jiná.

Řada maminek je pro možnost volby

Na druhou stranu, mnohdy i samotné maminky malých dětí přiznávají, že si rády taky od svých ratolestí odpočinou a nemusí při tom zrovna poslouchat dovádění jiných. Jednou z nich je Kateřina Davidová z Postřižína.

„Myslím, že myšlenka hotelu nebo restaurace bez dětí je fajn. Pokud je ta možnost, že jsou místa, kde vezmu děti, a zase místa, kam nesmí děti, tak to jako diskriminaci rozhodně neberu,“ vysvětluje. A není zdaleka jediná. Stejný názor sdílelo i několik dalších maminek v jedné z pražských rodinných restaurací, kde jsou naopak děti vítané. Mají tady třeba i hernu, kde se jim o potomky postarají, zatímco rodiče mohou v klidu pracovat nebo si dát kávu.

„Tato kavárna vznikla přesně proto, aby rodiče, kteří mají malé děti, se nemuseli cítit trapně, nebo že obtěžují personál a hosty v normálních restauračních zařízeních,“ konstatuje majitelka rodinné restaurace v pražském Karlíně Ivana Karhanová. Denně tady vaří teplá jídla, která jsou vhodná pro děti, a i venku mají děti svůj herní koutek i s králíky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/CandyBox Images

Trend zařízení určených pouze pro dospělé se netýká jen Česka, v poslední letech je patrný i v zahraničí.

V Německu například podobný případ se zákazem vstupu dětí po sedmnácté hodině do jedné restaurace na Rujáně řešili i z hlediska porušování lidských práv. Tamní majitel restaurace, který zákaz zavedl, se hájil tím, že to je jen opatření vůči rodičům. Ti podle něho nejsou schopní si své děti ohlídat a zároveň se mu s nimi ani na vzájemných pravidlech nepodařilo domluvit. Na druhou stranu, řada dalších hostů jeho kroky vítala. Expertům na lidská práva se však takové jednání nelíbí.

„Na dodržování lidských práv jsou Němci citliví, jsou na žebříčku hodnot v německé společnosti hodně vysoko. Proto mě to nepřekvapuje, ze to experti kritizují,“ konstatuje expertka na Německo Bára Procházková.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Pouze pro dospělé však nemusí být jen restaurace, ale i hotely. Jsou už i v oblíbených prázdninových evropských destinacích, například v Řecku, Španělsku, Turecku či Egyptě. Ale i třeba v karibské oblasti, jak potvrzují prodejci.

A některé hotely jdou se svou nabídkou ještě dál – nabízejí své služby přednostně lidem s nadváhou, aby se necítili nesví před hubenými. Jak napsala na svém webu televize CNN, jeden takový je na Bahamách. Funguje už druhým rokem a na dlouhé měsíce dopředu je vyprodán.

Větší váze je v hotelu uzpůsobené i různé zařízení. Například postele jsou speciálně vyztužené kovovou konstrukcí, židle pro jednoho mají metr na šířku a unesou stejně jako lehátka až 250 kilogramů váhy.