Po operaci rovnou domů. Válek chce rozšířit seznam jednodenních výkonů

Události: Jednodenní výkony (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) plánuje rozšířit seznam jednodenních operačních výkonů, tedy těch, po nichž pacienti odcházejí domů do 24 hodin. Jejich počet v Česku roste, a to zejména díky tomu, že některé z nich pojišťovny od letošního roku finančně zvýhodnily. V Česku přibývá i počet zařízení, která tento typ operací nabízí.

Seznam čtyřiadvacetihodinových výkonů je zatím omezený. Do jednodenní péče nyní patří devatenáct výkonů. Jde třeba o určité druhy řešení rakoviny prsu nebo laparoskopické či jiné méně invazivní způsoby operace hemoroidů, kýly, cyst, slepého střeva nebo třeba žlučových kamenů. Dále pak některé zákroky na žílách nebo žaludku.

Dle Válka by se seznam měl postupně rozšiřovat, stejně jako platby za tyto operace, aby pro nemocnice byla jednodenní péče finančně výhodnější než několikadenní hospitalizace.

„Je to něco, co řadu let funguje v Německu a v řadě západních zemí. Na základě doporučení výborů odborných společností jsme definovali rozsahy výkonů,“ okomentoval ministr.

Rozhodnutí lékaře

O tom, kdo jednodenní výkon podstoupí, ale vždy rozhoduje lékař s ohledem na stav konkrétního pacienta. „V urologii to má asi největší přínos proto, že malé výkony, které jsme schopni dělat v rámci jednodenní péče, uvolní ruce ve velké nemocnici pro ty velké komplikované, obzvlášť onkologické zákroky,“ poznamenal primář urologického oddělení z Rehabilitační nemocnice Beroun a Nemocnice Hořovice Petr Běhounek.

Například v nově otevřeném Centru jednodenní medicíny v Berouně chtějí lékaři letos provést šest tisíc takových zákroků. Řadu let se jednodenní medicíně věnují třeba i na Bulovce.

„Všem se lépe zotavuje doma než v nemocnici. Samozřejmě pokud to celkový stav a rozsah výkonu umožní. A pro nás je to výhodné tím, že dokážeme uspořit i nějaké náklady, které jsou s delší hospitalizací spojeny,“ sdělil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka a 1. lékařské fakulty UK Michal Zikán.

Náklady na jednodenní péči
Zdroj: VZP / ČT24

Jednodenní péči v Česku poskytuje 166 zařízení

Podle největší české zdravotní pojišťovny mají nemocnice o jednodenní péči zájem. Aktuálně ji poskytuje 166 zařízení, a jen během prvního pololetí letošního roku podstoupilo tento typ zákroku bezmála 25 tisíc pacientů. To je o třetinu více než ve stejném období loni. Tehdy nebylo v řadě případů pro nemocnice finančně výhodné pacienta do čtyřiadvaceti hodin od výkonu propustit.

Průměrně ale český pacient stráví v nemocnici zhruba necelých šest dní. Při porovnání s ostatními unijními zeměmi tak Česko patří mezi skupinu států s nejkratší průměrnou dobou pobytu ve zdravotnických zařízeních. Třeba v Portugalsku je to více než devět dní, v Německu, Itálii a Lucembursku pak nejméně sedm dní.

Jen pár hodin v nemocnici stráví pacient třeba při nenáročné operaci kolenního kloubu. Jednodenní pobyt začíná návštěvou ordinace, na ortopedickém příjmu ho ještě před operací prohlédne lékař. „Zkontroluje vyšetření, které měl před operací a v případě, že je všechno v pořádku, odešleme ho do artroskopického centra,“ ujasnila mluvčí Rehabilitační nemocnice Beroun Lucie Lišková.

Tam už má hospitalizovaný připravený pokoj, ve kterém se s pomocí nemocničního personálu připraví na zákrok. Na operačním stole pacient stráví od pěti minut do jedné hodiny, záleží na náročnosti výkonu. V případě náročnějších výkonů ho zdravotníci ještě chvíli pozorují.

Po operaci pacient zamíří do dospávacího pokoje, kde stráví minimálně půl hodiny pod dozorem lékařů. Následně ho personál převeze zpět na standardní lůžko. Po krátkém odpočinku se pak může začít připravovat na propuštění.