Piráti zvou ke kulatému stolu všechny kromě ANO. Začíná boj o imunitní výbor

Poslanci České pirátské strany svolávají všechny sněmovní strany a hnutí s výjimkou ANO. Při neformálním setkání u kulatého stolu s nimi chtějí jednat o tom, že by hnutí Andreje Babiše, jemuž stále hrozí riziko trestního stíhání, nemělo předsedat mandátovému a imunitnímu výboru.

„Smyslem schůzky, které by se měly účastnit všechny strany kromě ANO, je koordinovat preference opozičních stran při obsazení některých výborů sněmovny a rovněž diskutovat problém, že hnutí ANO chce mít předsedu mandátového a imunitního výboru,“ napsali Piráti v tiskové zprávě.

Předchozí sněmovna už jednou o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu rozhodla. Protože se ale oba stali poslanci nově obsazené dolní parlamentní komory, musí policie o vydání obou požádat znovu. A žádost by opět projednával mandátový a imunitní výbor.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek poznamenal, že Piráti považují za hrozbu, aby mandátový a imunitní výbor, který bude rozhodovat o vydání Babiše a šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, drželo jejich hnutí. „Domníváme se, že z hlediska neutrality by bylo vhodnější, aby předsedou byl někdo z opozičních stran,“ uvedl.

Příspěvek ke konstruktivní domluvě

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jednání v uplynulých dvou týdnech ukázala, že požadavky stran na uspořádání sněmovny, co se předsednických křesel ve výborech týká, se v řadě případů překrývají.

„Tímto setkáním bychom rádi přispěli ke konstruktivní domluvě o rozložení pozic v čele výborů sněmovny. Cílem je maximalizovat sílu opozičních stran a najít cestu, jak prostřednictvím práce ve výborech mohou jednotlivé strany prosadit co možná nejlépe své programové priority,“ uvedl Bartoš.

V úterý se ve sněmovně sejdou kluby většiny stran. Diskutovat budou vedle obsazení jednotlivých výborů také o volbě předsedy sněmovny. ODS hledá spojence pro zvolení Petra Fialy (ODS), který by podle občanských demokratů byl zárukou toho, že Babiš ve spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem neovládnou českou politickou scénu.

Vondráček má dál podporu SPD, nevadí ani komunistům

Některé strany ale už vyjádřily podporu kandidátovi ANO Radku Vondráčkovi, například SPD. „Vítěz voleb by měl mít předsedu sněmovny a strany na dalších místech místopředsedy,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Místopředseda SPD Radim Fiala řekl, že hnutí o variantě najít kompromisního kandidáta na šéfa sněmovny namísto zástupce ANO, ještě nejednalo. „Zatím platí to, co jsme řekli – podle nás je správné, že vedení sněmovny by mělo vzejít podle výsledků voleb. A řekli jsme, že budeme podporovat zástupce hnutí ANO – a neříkám jmenovitě – protože není to nic nestandardního, když vítěz voleb má předsedu sněmovny. Ale je to zárukou, že sněmovna začne co nejdříve pracovat.“

„Bloky, které se vytvořily v předvolebním období, zatím sedí ve svých zákopech a nevystrčily z nich nos. Já se obávám, že při volbě vedení sněmovny bude dominovat spíše poměrný princip než to, aby vedení sněmovny bylo pojistkou proti tomu, že třetí pokus bude opět v rukou Andreje Babiše. S volbou pana Vondráčka nemáme problém, pokud nebude jiná varianta,“ řekl Jiří Dolejš (KSČM). 

ODS chce křeslo pro Fialu, ČSSD kompromisního kandidáta

Piráti připustili, že by téma předsedy sněmovny mohli ještě otevřít. „Pokud tady jsou nové informace, můžeme to probrat. Ale neslibovat bych si od toho, že to rozhodnutí budeme revidovat,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Vedle Vondráčka je zde totiž ještě jeden uchazeč – předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Jestli prezident dopředu říká, že dá Andreji Babišovi druhý pokus, potom není rozumné, aby představitel hnutí ANO vedl Poslaneckou sněmovnu, protože on bude mít třetí pokus. A ten zase půjde k hnutí ANO,“ vysvětluje. „To je přece absurdní situace.“

Piráti ovšem upozorňují, že jejich názor „křeslo šéfa dolní komory voleb“ neznamená, že by byli v týmu Andreje Babiše. Šéf strany Bartoš ale upozornil, že Fiala by se cestě k předsednickému postu musel opřít o hlasy komunistů nebo SPD - a jeho zvolení považuje za nerealistické.

Na nalezení jiné volby, než je nominant hnutí ANO, má zájem i ČSSD; její pověřený předseda Milan Chovanec už v neděli vyzval ke kulatému stolu všech stran kromě ANO, který by se shodl na kompromisním protikandidátovi k Vondráčkovi.

Bartoš: Volba Fialy předsedou sněmovny je nerealistická (zdroj: ČT24)