Patnáctiletý Michael trpěl epileptickými záchvaty, díky moderní léčbě může už brzy hrát fotbal

Události: Děti a léčba epilepsie (zdroj: ČT24)

Léčba epilepsie je díky technologickému pokroku a lepší diagnostice stále účinnější. Například u mladého pacienta Michaela lékaři využili technologii starou sotva rok. A díky ní mu mohli pomoct výrazně účinněji. V Česku trpí epilepsií přibližně 80 tisíc lidí, z toho zhruba 20 tisíc dětí.

Michael trpěl epileptickými záchvaty už od předškolního věku. „Začínala se mu točit hlava, zpozorovali jsme to v noci. Jednou za měsíc, třikrát do měsíce,“ popsala Jana Pinteková.

U Michaela šlo o epilepsii rezistentní vůči lékům. Podle neurologa Pavla Krška jeho případ dobře ilustruje pokroky v oboru. Ještě před rokem lékaři neznali místo, kde záchvaty v mozku vznikají. Teď ho dokázali přesně lokalizovat.

„Pokročilé neurozobrazení nám u něho ukázalo zdroj záchvatů. Je to maličká oblast dvakrát tři milimetry, která unikla pozornosti při prvních vyšetřeních,“ uvedl přednosta Kliniky dětské neurologie 2. LF a FN Motol Kršek.

Následovala operace, které předcházelo precizní plánování. „Léze je lokalizovaná. Sousedí vyloženě s oblastmi, které hýbou druhostrannými končetinami, kde se nachází ovládání řeči,“ vysvětlil Petr Libý z Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol. Pooperační vyšetření mozku ukázalo příznivé výsledky, funguje normálně.

Epilepsie se v populaci vyskytuje až u jednoho procenta lidí. Patří mezi nejčastější neurologická onemocnění u dětí. V budoucnu by pacientům mohla pomáhat i genová terapie. „Jsou dvě cesty, buď budeme řešit přímo příčinu nemoci, nebo by mohlo jít o léčbu, která bude měnit mozkovou tkáň, aby nedocházelo k záchvatům. Jsme ale na začátku, máme studie na zvířatech a jsme na počátku testování na lidech,“ poznamenala prezidentka Mezinárodní ligy proti epilepsii Helen Cross.

Odhalit genetickou příčinu se lékařům podařilo i u Michaela. Ten se teď nejvíc těší, že se po zotavení z operace vrátí k oblíbenému fotbalu.