Parodontózou trpí polovina dospělých, přitom stačí lepší péče

Praha – Devadesát procent české populace trpí chronickým zánětem dásní. Ten ve středním věku u poloviny z nich přerůstá v parodontózu – krvácení dásní, odhalování zubních krčků a posléze i vypadávání zubů. Recept na to je přitom vcelku snadný – o zuby se pořádně starat a umět si je správně čistit.

Nad těžkými případy parodontózy můžou lékaři jen krčit rameny. Ve většině případů jde o výsledek nedostatečné péče. „Spousta pacientů tvrdí, že to mají vrozené. Je to vrozené tak, že v té rodině si nikdo neumí čistit zuby,“ říká Martin Starosta z Kliniky zubního lékařství FN Olomouc.

Nemoc neničí chrup jen dospělým - pozor si musejí dát už i teenageři. „Začíná už vlastně kolem 15, 16 let. Šíří se z dásně na povrch kosti a začíná úbytek kosti,“ popisuje předseda České parodontologické společnosti Ivo Dřízhal.

Lék na parodontózu - lepší péče o zuby
Zdroj: ČT24

Nejvíc postihuje lidi od 30 do 50 let. Mezi nimi trpí parodontózou každý druhý. Pro všechny věkové skupiny platí – nepodceňovat krvácivé dásně a hned vyrazit za zubařem. Pak lékaři umějí zuby zachránit – a stačí k tomu jen důkladnější hygiena.

To je i případ paní Hejskové. U obvodního zubaře pomoc nenašla. Zuby si zachránila sama – naučili ji to specialisté. „Devadesát procent činností záleží na pacientovi. Aby dodržoval to, co se dodržovat má,“ radí Vladimíra Hejsková. Tedy správně čistit - a to jak klasickým kartáčkem, tak i tím mezizubním nebo dentální nití. Zánět dásně vzniká kvůli mikroorganismům. Škodí hlavně v místech, kde kartáček neodstraní plak.

Ve chvíli, kdy se zánět z dásně přenese na kost, už lékař do karty píše nepříjemnou diagnózu. A ta může skončit až ztrátou zubu. Parodontóza je nebezpečná hlavně tím, že nebolí. Do zubařského křesla tak pacienta posadí mnohem častěji zubní kaz.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)