Oslavy 28. října byly zpolitizované a shodili se všichni, míní režisér Jakubisko

90' ČT24: Režisér Juraj Jakubisko o 28. říjnu a státních vyznamenáních (zdroj: ČT24)

Letošní oslavy 28. října se odehrály ve vyhroceném duchu, což způsobilo zejména neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. Část politiků i veřejnosti proto státní svátek slavila na Staroměstském náměstí.  Režisér Juraj Jakubisko, který dostal medaili Za zásluhy I. stupně, označuje dění během státního svátku za zbytečně zpolitizované. Řekl to v pořadu 90' ČT24.

„Já jsem v politice nikdy nebyl. Poslední politický orgán, ve kterém jsem byl a odkud mě vyhodili, když jsem byl chlapec, byl Pionýr. Od té doby jsem nebyl členem žádné politické strany. Trochu se mi proto nelíbilo, že ta věc byla tak zpolitizovaná. Myslím si, že to neprospělo nikomu. Trochu se shodili všichni. Byl to státní svátek a trochu mě mrzí, že to, co si vychutnávám třeba já, nemohli vychutnávat všichni,“ řekl Jakubisko.

Jako režisér a umělec, který stojí mimo jiné za uznávanými filmy jako Tisícročná včela nebo Nejasná zpráva o konci světa, si prý všímá u prezidenta Miloše Zemana hlavně jeho vystupování a vyjadřování.

„Mně se jeho často až absurdní a kontroverzní zvraty a prohlášení líbí. Já jsem tvůrce, který celý život pracuje s dramatickým uměním. Já se nenudím. Za mého života jsme většinou nevěděli, kromě Václava Havla, co dělá pan prezident. A tady prezident dává příliš najevo a velmi zvláštním způsobem svoje názory. Každý je možná proti tomu, ale já nejsem politik a jako umělci se mi to strašně líbí,“ svěřil se Jakubisko. 

Atmosféra alternativních oslav státního svátku na Staroměstském náměstí, kterých se podle oficiálních odhadů účastnilo nejméně 15 tisíc lidí, byla podle něj „manifestační“.

„Zdálo se mi, že tam poznám mnohé kamarády, kteří jako kdyby si chtěli zopakovat to jedno nádherné období, které jsme zažili – sametovou revoluci. Jako kdyby to chtěli znovu zažehnout. Ale bylo to pro mě trošku trapné. Jsou to politické hry, které jsem nikdy nehrál, protože je ani hrát neumím. Ale je to pro mě inspirativní pro další filmy,“ dodal režisér Jakubisko.

Oslava 28. října na Staroměstském náměstí
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Jakubisko dostal stejně jako dalších 17 osobností medaili Za zásluhy I. stupně. Patřila mezi ně i diplomatka Eva Filipi, zpěvák a herec Daniel Hůlka, filozof a historik Karel Kosík, filmový architekt Jindřich Goetz nebo dlouholetý předseda Českého svazu včelařů a poslanec KSČM Josef Mandík. Nejvyšší vyznamenání, tedy Řád bílého lva, letos prezident udělil čtyřem hrdinům z druhé světové války, pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi a bývalému eurokomisaři Günteru Verheugenovi.