Oprav dům po babičce odstartoval, žádat je možné až o milion korun

Události: Nové dotace startují (zdroj: ČT24)

Majitelé rodinných domů mohou od úterý žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, a to včetně podprogramu Oprav dům po babičce. Peníze mohou dostat na zateplení, fotovoltaické systémy nebo i výměnu starých neekologických kotlů. V podprogramu Oprav dům po babičce je stanoven majetkový test, takže nárok na podporu budou mít jen domácnosti s jednou nemovitostí určenou k bydlení.

Žádosti přijímá Státní fond životního prostředí (SFŽP). Prostřednictvím programu Oprav dům po babičce rozdělí stát mezi žadatele čtyřicet miliard korun. Od ledna také podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) přibude možnost požádat o výhodný úvěr od stavebních spořitelen.

Dotace z Oprav dům po babičce se vyplácí předem a podporuje nejvyšší kategorii komplexního zateplení. „Zjednodušeně řečeno — cílíme na renovace, které přinesou tu největší úsporu a posunou ten dům a jeho energetickou náročnost na B, případně na přelom B a C, tedy de facto nízkoenergetický dům,“ ujasnil ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky Petr Valdman.

Základní podpora je omezena maximálně na padesát procent přímých realizačních výdajů a zároveň nanejvýš na milion korun. Žádat o ni mohou ekonomicky aktivní lidé. Za každé nezaopatřené dítě získá domácnost bonus padesát tisíc korun. Toto zvýhodnění se vztahuje i na děti, které se narodí do roku 2030.

Podle Valdmana bylo do úterní 18. hodiny na podprogram Oprav dům po babičce podáno třicet žádostí.

„Naším cílem je, aby Oprav dům po babičce, respektive celý program Nová zelená úsporám, byl stabilní dlouhodobý program. Aby dával jistotu investorům, projektantům, energetickým specialistům, aby energetické úspory realizovali postupně, aby to trh všechno zvládl,“ okomentoval Valdman.

„Pro žadatele máme tři takové podtituly, a to Nová zelená úspora standard, poté Oprav dům po babičce a pak Nová zelená úsporám light. Ta standardní funguje, jak jsme byli zvyklí. Majitel domu zainvestuje a dostane investiční podporu. U druhého programu dostane finance zálohově a má řadu bonusů, třeba také padesát tisíc za každé narozené dítě nebo do budoucna narozené,“ podotkl Hladík s tím, že majitel domu společně s benefity přijímá i určitou míru odpovědnosti.

90' ČT24: Startuje program Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

V případě zneužití se dotace musí vrátit

Třeba u programu Oprav dům po babičce nesmí domácnost vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, což znamená byt či dům. Všichni členové domácnosti zároveň musí mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Toto omezení se ale nevztahuje na děti, které se v průběhu této doby osamostatní.

„Žadatel čestným prohlášením potvrdí, že on nebo jeho rodina tam bude žít. Pokud se stanou okolnosti, které nemůže předpokládat, jako třeba úmrtí či rozvod, dokážeme to vyřešit. Pokud to ale bude úmyslná záležitost, že by chtěl zneužít dotaci, bude ji muset vrátit,“ uvedl ministr životního prostředí. 

Podle Hladíka program Oprav dům po babičce cílí hlavně na mladé rodiny, Novou zelenou dosud využívali často lidé s vyššími příjmy. „Tady to vlastně otáčíme a směřujeme právě k těmto lidem, kteří jsou schopni splácet šest, osm tisíc měsíčně, ale nemají naspořeno milion a půl, dva miliony na komplexní renovaci staršího domu,“ poznamenal ministr.

„Musíme si přiznat, že dnes jsou to nemovitosti, o které není příliš velký zájem,“ soudí realitní expert a výkonný ředitel Century 21 Czech Republic Tomáš Jelínek. „Ten program je definovaný pro děti majitelů domů, kteří se tam chtějí přestěhovat a bydlet tam… Pokud se díváme do struktury nemovitostí, které jsou na trhu, tak tyto nemovitosti byly opuštěny kvůli tomu, že tam není dopravní a sociální obslužnost a další věci,“ upozornil.

Ministr životního prostředí Hladík (KDU-ČSL) k programu Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

Minulý týden v úterý se po letní přestávce pro žádosti otevřel program Nová zelená úsporám pro bytové domy. Za šest dnů přišlo 119 žádostí v celkové výši 128 milionů korun, uvedl v pondělí Hladík. Na Novou zelenou úsporám může Česká republika čerpat do roku 2030 až 55 miliard korun.

Zájem bude velký, předpokládá Hladík

Hladík předpokládá, že zájem o dotační programy bude poměrně velký. Zároveň zmínil, že systém podávání žádostí je jednodušší, než předtím. „Chceme minimum dokladů a uzpůsobili jsme softwarový nástroj, aby ho zvládl vyplnit každý. Státní fond životního prostředí je schopen do měsíce zadministrovat tyto žádosti a tam, kde je zálohová platba, ji posílat do měsíce od podání,“ dodal ministr.

Žadatelům, kteří by potřebovali s vyplňováním pomoci, Hladík doporučil obrátit se na regionální pracoviště Státního fondu životního prostředí, jehož pobočky lze najít v každém krajském městě po celé České republice. Pracovníci pak mohou se zájemci o dotační program celou záležitost zkonzultovat a pomoci jim.

„Pokud někdo chce, aby za něho žádost zadministroval dodavatel nebo od ledna stavební spořitelna, může jim dát plnou moc,“ řekl Hladík.