Onkologičtí pacienti přicházejí o invalidní důchod. Organizace chtějí změnu

Události: Problémy onkologických pacientů s byrokracií (zdroj: ČT24)

Onkologičtí pacienti kromě své nemoci bojují někdy také s úřady. Organizace i lékaři s těmito pacienty musejí stále častěji řešit pobírání invalidních důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na přítomnost metastáz v posudcích bere ohled, zároveň dodává, že rozhodující není diagnóza, ale pokles pracovní schopnosti. Podle odborníků by se důchody měly snižovat nebo odebírat až ve chvíli, kdy je jisté, že je pacient stabilizovaný.

Romana Barteková v posledních letech prodělala rakovinu prsu i nádor na mozku. „Byly to metastáze a teď čekám, aby to bylo v pořádku,“ popsala. Pracuje na poloviční úvazek. Loni přišla o celý invalidní důchod, měla třetí stupeň.

Vyhledala tak posudkového lékaře, od kterého se dozvěděla, že jí vlastně nic není. „On mi řekl, že jsem zdravá. Pokud v tuhle chvíli nic nemám, žádný rakovinový nález,“ konstatovala pacientka.

Nakonec podala žalobu. Soud jí dal před pár dny za pravdu s tím, že má dostat alespoň druhý stupeň.

ČSSZ: To, že byla nemoc závažná, neznamená trvalou invaliditu

Podobné případy řeší členka vedení pacientské organizace Amelie Šárka Slavíková s pacientkami často. Posudkový systém podle ní dobře nezná pacienty s dlouhodobou udržovací léčbou. „Poté, co metastázy po náročné léčbě zmizí a dostane se pacientka do takzvané zobrazovací remise, v tu chvíli není přítomný viditelný nádor, ale nikdo neví, jestli tam nějaký skrytý není, tak jsou okamžitě snižovány a odebírány invalidní důchody,“ popsala.

Mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová uvedla, že „moderní onkologická léčba mnohem více pacientům umožní návrat do běžného osobního a pracovního života“. „To, že bylo onemocnění primárně velmi závažné a léčba byla s různými vedlejšími účinky, neznamená, že bude uznán invalidním trvale,“ dodala.

Jak nastavit posuzování těchto pacientů, řeší organizace s onkologickou společností. „Systém na to není nachystaný, dřív to bylo o vyléčení, nebo úmrtí. Pro nás by bylo uspokojivé, kdyby těmto pacientům odebírali důchody až po mnoha letech, kdy se dá říct, že jsou stabilizovaní,“ podotkla Slavíková.

Usilují i o změnu legislativy. Stát invaliditu totiž posuzuje podle více než čtrnáct let staré vyhlášky.