Nový institut má urychlit zdravotní posudky při řešení invalidních důchodů

Události: Potíže se sociálními dávkami (zdroj: ČT24)

Někteří onkologičtí pacienti, nevidomí nebo lidé po transplantaci se stále častěji obracejí na organizace s tím, že jim byl snížen invalidní důchod nebo o něj úplně přišli. Opakovaně kontaktují také ministerstvo práce a sociálních věcí. To od letoška zřídilo Institut posuzování zdravotního stavu, který má systém sjednotit. Vyhotovení posudků pod jedním úřadem by pak mělo být rychlejší a srozumitelnější než dosud.

Denisa Braunová má roztroušenou sklerózu. Zároveň jí odstranili tři nádory. Měla třetí stupeň invalidity, což u ní bylo devět a půl tisíce korun. Po roce přišlo snížení na stupeň jedna, čímž přišla o čtyři tisíce. „Za mě není možné, aby se člověk s onkologickým onemocněním okamžitě vrátil do procesu,“ říká.

„Potřebujeme zjednodušit celý proces žádostí o invalidní důchody i o příspěvky na péči. Stále posuzujeme jednu diagnózu, nedíváme se na člověka komplexně,“ domnívá se předsedkyně představenstva společnosti Revenium Hana Potměšilová.

Dodává, že každý týden má na stole jednu až dvě žádosti o pomoc od lidí, kteří přišli o invalidní důchod, protože začali víc pracovat.

Pomůže nový institut?

Nový Institut posuzování zdravotního stavu má podle ministerstva práce a sociálních věcí umožnit rychlejší a pro veřejnost srozumitelnější vyhotovování posudků. „V nejbližší době bychom chtěli zavést jednotnou frontu posudků, aby žádosti byly zpracovány podle toho, jak přicházejí,“ uvedla vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek ministerstva Iva Merhautová.

„U nás může pracovat i při 3. stupni, není to důvod k tomu, abychom odebrali invalidní důchod,“ tvrdí. Zároveň nevylučuje, že se úřad více zaměří na posuzování invalidity. Za prioritu nyní považuje reformu příspěvku na péči, která je v mezirezortním řízení.

V prvním čtvrtletí tohoto roku pobíralo nějaký typ invalidního důchodu přes 400 tisíc lidí. Podle ministerstva se celkové počty dlouhodobě výrazně nemění.

Vyplacené invalidní důchody v roce 2024
Zdroj: ČT24