Okamura: Prezident by abolicí jen využil své ústavní právo

Interview ČT24 s Tomiem Okamurou (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že nechce dovolit, aby premiér Andrej Babiš šel před soud. Pokud nejvyšší státní zástupce nařídí pokračovat v trestním stíhání, zastaví ho, což ještě musí podepsat premiér či některý z ministrů. Kritici tohoto kroku upozorňují na porušení pravidla rovnosti před zákonem. Využil prezident svého ústavního práva, anebo vážně narušuje důvěru lidí ve spravedlivý soudní systém? Proč by poslanci neměli prezidenta poslat před Ústavní soud? Na tyto a další otázky odpovídal ve středečním pořadu Interview ČT24 předseda SPD Tomio Okamura.

Pět opozičních stran vydalo v úterý společné prohlášení, kterým vyzvaly prezidenta, aby „zvážil a přehodnotil“ svá slova o případné abolici týkající se trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). SPD se k prohlášení nepřipojila a její předseda Tomio Okamura uvedl, že je postoj jeho hnutí zcela opačný.

„Je to ústavní právo každého českého prezidenta. Všichni tři od roku 1989 ho využívali svým způsobem, například Václav Havel omilostňoval vrahy, pedofilního vraha, kteří dokonce potom ještě vraždili, po té milosti,“ řekl Okamura s odkazem na amnestii z roku 1990, po které vyšli z věznic i někteří těžcí zločinci.

„Když porovnáte všechny tři prezidenty, tak třeba ve srovnání s prezidentem Havlem si myslím, že prezident Zeman zatím postupuje hodně uvážlivě,“ míní šéf SPD.

„Pojďme změnit ústavu“

Ocenil, že se prezident vyjádřil až poté, co bylo pravomocné rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze. „Policie čtyři roky vyšetřovala, dozorující státní zástupce rozhodl o nevině, následně jeho nadřízený řekl taky nevinen a pak se vyjádřil prezident. Proto bych chtěl být v tomto trošku spravedlivý a nejsem rozhodně obhájce ani Andreje Babiše, ani nikoho jiného,“ podotkl Tomio Okamura.

Předseda SPD se ale nedomnívá, že by abolice skutečně musela být na pořadu dne vzhledem k tomu, že musí ještě rozhodnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Dva státní zástupci, kteří by také měli být nezávislí, řekli nějaký názor. Teď ten třetí by to měl říct jinak?“ podivil se.

 Ostatní opoziční strany potom za jejich postoj Okamura v Interview ČT24 zkritizoval. „Všimněte si, jak (opoziční politici) státní zástupce vyzývali, hlavně rozhodněte nezávisle. Když rozhodli jinak, než si myslí, tak už zase útočí na státní zástupce,“ míní.

Dodal, že „pakliže se někomu nelíbí ústava, tak ji pojďme změnit“. Součástí by podle něj měla být přímá volba i odvolatelnost politiků. „Mimochodem, já bych rád změnil také ústavu v tom smyslu, co může kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad, aby mohl kontrolovat hospodaření České televize, přímo podle ústavy, a to dneska také není. Ústavních změn je tam potřeba celá řada a já jsem pro, aby se změna ústavy začala diskutovat,“ podotkl Okamura.

Soudnímu systému nevěřím, vzkázal místopředseda sněmovny

I přes obhajobu prezidenta republiky má však Tomio Okamura k postupu úřadů výhrady. „Za sebe soudnímu systému v Čechách nevěřím, nevěřím soudcům, proto navrhujeme konkrétní změny. Chceme časově omezený mandát soudců, chceme, aby měli přímou hmotnou odpovědnost za chybné rozsudky, za justiční omyly,“ uvedl.

Dobře podle něj nefunguje ani Ústavní soud, za důkaz považuje Okamura rozhodnutí před prezidentskou volbou v roce 2013. Nynější šéf SPD chtěl tehdy kandidovat, ale ministerstvo vnitra konstatovalo, že po vyřazení chybných podpisů nezískal podporu dostatečného počtu občanů. Okamura se pak neúspěšně bránil u Nejvyššího správního soudu a neuspěl ani se stížností u Ústavního soudu.

„Taková instituce pochopitelně tu důvěru nemůže úplně mít, zvlášť když předseda Ústavního soudu Rychetský, jak víte, tak ještě si arogantně žádal o modrý majáček, že by chtěl mít modrý majáček a stát se nadčlověkem, aby mohl z Brna prý jezdit rychleji do Prahy,“ zhodnotil místopředseda Poslanecké sněmovny.

SPD nepodpoří žalobu na prezidenta

Odvolatelnost občany by SPD uvítala nejen u soudců, ale i v případě přímo voleného prezidenta republiky, v Poslanecké sněmovně však nyní Okamurovo hnutí nepodpoří senátní návrh na podání ústavní žaloby, která by mohla vést k odvolání Miloše Zemana.

Hlavu státu předseda hnutí podpořil s tím, že si nemyslí, že by prezident porušil ústavu. Konkrétně se zmínil o Zemanově postupu v případě odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a jmenování jeho nástupce – odvolání trvalo čtvrt roku, jmenování potom déle než měsíc. Prezidentovi političtí oponenti, ale i někteří právníci byli přesvědčeni, že se Miloš Zeman protivil ústavě, když tak dlouho čekal, to však Okamura odmítl.

„V souvislosti se jmenováním ministra Staňka tam skutečně časová lhůta není, takže v podstatě i renomovaní ústavní právníci říkají, že ústavní žaloba je vlastně nesmysl. My se k tomu přikláníme, my tam to porušení nevidíme taky, takže je to jednoduché,“ zdůvodnil, proč SPD žalobu nepodpoří.