Odvolací soud řeší další korupční kauzu exředitele Dbalého, žalobce trvá na devítiletém vězení

Státní zástupce trvá u někdejšího ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého na devítiletém vězení a na propadnutí majetku. Lékařova obhájkyně žádá pro muže zproštění viny, případně zrušení rozsudku a vrácení věci k dalšímu projednání. Obžalobou ze zmanipulování nemocničních zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože se začal zabývat odvolací Vrchní soud v Praze.

Dbalý si od minulého týdne odpykává ve vězení sedmiletý trest z jiné části korupční kauzy, která se týkala jiných tří nemocničních tendrů a přijímání úplatků za jejich ovlivnění. K čtvrtečnímu odvolacímu jednání se nenechal eskortovat a požádal soud o konání zasedání bez něj.

Obžaloba tvrdí, že v aktuálně projednávané větvi případu získal Dbalý na úplatcích zhruba 27,8 milionu korun. Dvojici zakázek údajně v roce 2009 ovlivňoval společně se svým spoluobžalovaným náměstkem, primářem chirurgie Michalem Toběrným. Tomu soud uložil nepravomocně osmileté odnětí svobody a pětimilionový trest. 

V případu digitalizace archivu papírových chorobopisů figuruje dále Petr Kutil z dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical a bývalý ředitel odboru ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek. Podle nepravomocného rozsudku se domluvili, že tendr ovlivní ve prospěch nastrčené firmy Disol, za niž jednal další obžalovaný Tomáš Kadlec, a že zakázku ve skutečnosti provede subdodavatel za výrazně nižší cenu. Rozdíl mezi částkami pak údajně vyvedli přes společnost jiného obžalovaného Josefa Veselého.

Při nákupu gama nože se pak Dbalý s Toběrným podle obžaloby nechali uplatit za to, že oslovili pouze firmu posledního obžalovaného Jozefa Kalavského, ačkoliv věděli, že nesplňovala podmínky zadávacího řízení.

„Fiktivní zápisky“

Klíčovým důkazem v případu jsou Dbalého poznámky, které u něj zajistila policie při domovní prohlídce. Podle obžaloby jsou podrobným deníkovým záznamem skutečných událostí, lékař v nich psal mimo jiné o úplatcích, které dostával. S balíčky peněz se navíc fotografoval.

Obhájci Dbalého i zbylých obžalovaných opět u soudu odmítli věrohodnost deníku, který označují za fiktivní zápisky. Všichni pro klienty žádají zproštění viny.

Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová zkritizovala také trest propadnutí majetku, který označila za drakonický. Prvostupňový soud se měl podle ní v tomto ohledu mnohem podrobněji zabývat majetkovými a osobními poměry Dbalého a také zohlednit délku trvání trestního řízení.

Právník Toběrného zaslal soudu prohlášení některých lékařů či sportovců, kteří podpořili jeho klienta. Kutilův obhájce zase v noci před zasedáním předložil soudu nový znalecký posudek.

Kdy soud rozhodne?

Předseda odvolacího senátu Luboš Vrba po celodenním jednání rozhodl, že zasedání bude pokračovat v pátek. Není přitom jasné, zda soud ve věci rozhodne. Nejprve doplní dokazování o některé listiny a určí, jak naloží s návrhy obhájců na další dokazování.

Nepravomocný rozsudek určil vězení pro všechny obžalované. Nejpřísněji potrestal Dbalého, ostatní mají strávit za mřížemi čtyři až osm let. Soud jim uložil rovněž citelné peněžité tresty.

Dbalý čelí ještě dalšímu stíhání, které souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. V českém právním řádu se tresty nesčítají, a justice ho tak může poslat za mříže maximálně na 12 let.