OBRAZEM: Piloti a vojáci z 18 zemí se zapojili do manévrů u Náměstě nad Oslavou

Hlavním cílem armádního cvičení s názvem Ample Strike 2018 je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Piloti cvičí i schopnosti během doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory. Ample Strike se koná od 3. do 14. září 2018 postupně na sedmi místech v Česku včetně Libavé, Čáslavi nebo Pardubic. Mezinárodního cvičení se účastní asi devět set českých vojáků a tři stovky z dalších 18 zemí.

Vojenského cvičení Ample Strike se letos účastní 28 týmů předsunutých leteckých návodčích z Česka a zahraničí. Denně se na šesti místech v republice odehraje 48 asi hodinových simulací reálných bojů, při kterých se ladí koordinace postupu leteckých i pozemních sil.

Čeští letečtí návodčí patří mezi nejlepší na světě (zdroj: ČT24)

Výcvik leteckých návodčích je náročný a trvá až dva roky. Ve fyzických, psychických, ale také inteligenčních a jazykových testech ročně uspějí jen asi tři vojáci. Náročnou pozici návodčího pak vydrží většina vojáků dělat pět až sedm let, ti nejodolnější mají i patnáctiletou praxi.

Výcvikem v Česku i zahraničí prošel i třiatřicetiletý David Broum, který je od roku 2013 součástí plánovacího týmu cvičení Ample Strike. Má za sebou dvě mise v Afghánistánu a před třemi týdny se vrátil ze sedmiměsíční mise v Iráku. Nyní působí na velitelství vzdušných sil. 

Česká armáda má desítky předsunutých leteckých návodčích, takzvaných JTAC. Jejich jednotka v Náměšti nad Oslavou vznikla v roce 2001. V boji jsou zásadní proto, že navádí piloty na konkrétní cíle určené ke zničení. To platilo i při čtvrtečním nácviku ve vojenském areálu u Náměště nad Oslavou. Asi dvanáctičlenný tým s českým návodčím měl zneškodnit nepřítele a zničit budovu, ve které se ukrýval. Podle scénáře se jeden z vojáků zranil.

Cílem cvičení Ample Strike 2018 je sladit činnosti pilotů a předsunutých leteckých návodčích. Ti v bojích navádí piloty letadel a vrtulníků na cíl, slouží tak jako jejich „oči“. Pohybují se proto často v místech bojů nebo na území nepřítele. Do letošního cvičení je zapojeno 26 týmů zahraničních návodčích a dva týmy české.

Letadla zapojená do akce startují z letišť v Náměšti, Čáslavi a Pardubicích. Létají hlavně v pracovní dny v době od 9:00 do 23:00. „Ve dnech pracovního klidu však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přeletům mezi operačními prostory,“ uvedla vedoucí tiskového střediska cvičení Ample Strike Zuzana Špačková.

Cvičení Ample Strike 2018 se v Česku koná na základě usnesení vlády. Zapojily se do něho téměř všechny složky české armády. Veškeré náklady spojené se cvičením si každá účastnická země hradí sama.