Obědy zdraží jen menší část školních jídelen. Ekonomicky slabší rodiny mohou požádat o pomoc s jejich placením

Události: Školní obědy zdraží jen menší část škol (zdroj: ČT24)

Obědy od nového školního roku zdraží pouze menší část školních jídelen. Česká televize oslovila sedmdesát jídelen po celé zemi, zdražení plánuje třináct z nich. Plošného zdražování obědů se rodiče nemusí obávat ani dle Asociace školních jídelen. Resort práce nyní spouští další dotační výzvu pro rodiny, které na školní obědy nemají peníze.

V pražské Základní škole Novoborská budou o případném zdražení obědů jednat s vedením školy v pondělí.

V děčínské školní jídelně už vědí, že obědy zdraží. Rodiče za oběd zaplatí zhruba o deset procent více, nově 47 korun pro žáky od sedmi do deseti let.

Obědy zdraží i základní škola ve Zlíně, zhruba o dvě koruny. „V minulých letech jsme zdražovali po třech, pěti letech, rozestupy byly delší. (…) Je to nutné, aby se zachoval sortiment jídel, aby byla nutričně dobrá,“ vysvětlila ředitelka Základní školy Zlín, tř. Svobody Zdeňka Jančíková.

Naopak v jídelně plzeňské Základní a mateřské školy Benešova zvyšování cen nechystají. Zdražovali už letos v únoru. „Sledovala jsem přes prázdniny, jaké byly změny v cenové politice u potravin. Myslím, že se to zas tolik nehnulo. Potraviny sledujeme stále, pokud je něco v akci, přizpůsobujeme se,“ okomentovala vedoucí školní jídelny Blanka Kořínská.

„Ve školních jídelnách pracují zkušené pracovnice, ať už je to na postech vedoucích školních jídelen, kuchařek, ale i pomocných kuchařek. Jsou to dámy, které tam pracují léta. Myslím, že žádné rozkolísání je nevyhodí z rytmu,“ poznamenal výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR Karel Jahoda.

Ceny obědů ve školách reguluje vyhláška ministerstva školství. Ta obědy rozděluje do kategorií podle věku dítěte. Částky se pohybují mezi dvaceti až čtyřiapadesáti korunami za oběd. Průměrná cena školního obědu je nyní 34 korun.

Další dotační výzva

Přesně před deseti lety upozornila Česká televize na problém rodičů, kteří na školní obědy nemají peníze a jejich děti tak hladovějí. Po sérii reportáží začaly potíže řešit organizace, školy i stát. Podpořených dětí jsou dnes tisíce.

Například Organizace Women for Women spustila projekt Obědy pro děti. Před deseti lety díky němu zaplatila obědy 370 dětem. V uplynulém školním roce už to bylo skoro patnáct tisíc podpořených školáků za více než 77 milionů, které z velké části získávají od resortu školství.

Resort práce nyní spouští další dotační výzvu. Žádostí výrazně přibývá mezi samoživiteli i úplnými rodinami. Do výzvy se zapojilo dvanáct krajů, maximální částka je stanovena na tři sta milionů korun.

Program ministerstva školství

Do obědové pomoci se zapojují i mnohé městské části. „Funguje obědové konto, máme ho už deset let. Pomáhá dětem obědvat se svými spolužáky, když jsou z rodin, které si obědy nemohou dovolit. Na všech školách fungují fondy solidarity,“ sdělil mluvčí městské části Praha 7 Martin Vokuš.

Rodiny podporuje také program ministerstva školství. V něm potřebné dítě vytipuje například učitel, o pomoc školu ale může požádat i rodič. Škola pak zadá žádost přes organizaci, která ji schvaluje. Peníze jdou přímo škole na konkrétní dítě. V tomto případě není žádné omezení a přihlášky chodí celý rok.

Ve zmíněném projektu resortu práce o peníze žádají kraje, škola se pak může přihlásit do dotačního řízení. Podporu následně řeší s rodiči, kteří pobírají hlavně dávky v hmotné nouzi. Nově v případě osob mimo hmotnou nouzi musí být přiloženo čestné prohlášení i vyjádření třetí strany, například sociálního pracovníka. I v tomto případě jde dotace přímo do školy na konkrétní dítě, nikoliv rodičům.