O fotovoltaiky mají zatím zájem spíše domácnosti. U velkých staveb je složitý proces povolování

Události: Fotovoltaiky v Česku (zdroj: ČT24)

Tisíce domácností si letos pořídily vlastní fotovoltaiku, naopak velké elektrárny se skoro nestaví, i když stát nabízí firmám miliardové dotace. Nepodařilo se totiž zatím zjednodušit ani zrychlit povolování staveb. O prvních změnách už jednají poslanci, další ministerstvo průmyslu připravuje.

Fotovoltaik letos rychle přibývá, jen v prvním pololetí jich vzniklo přes devět tisíc, tedy víc než loni za celý rok. Zájem ale táhnou pořád hlavně domácnosti a chybí větší projekty.

„Každý megawatt výkonu obnovitelného zdroje je vzdaluje od různých podivných diktátorů, u kterých jsme nakupovali energetické suroviny dříve, takže přispívá k naší energetické bezpečnosti a nezávislosti,“ podotkl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. 

Nežádoucí fotovoltaika?

Průměrný výkon letošních instalací je osm kilowattů. Výstavbě větších elektráren by pomohlo podle zástupců sektoru hlavně jednodušší povolovací řízení.

„Úplně klíčový je jasný signál ze strany státu místním úřadům, že stát s fotovoltaikou – i s tou velkou – počítá, protože to, co vnímáme z trhu, je místy čistá šikana, kdy úředníci dávají jasně najevo, že tu fotovoltaiku nechtějí,“ uvedl výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Změny přinesou podle ministerstva průmyslu novely energetického zákona.

Události, komentáře: Komunitní energetika (zdroj: ČT24)

Čekání na legislativu

Vedoucí Zastoupení Evropské komise v Česku Monika Ladmanová v pořadu Události, komentáře podotkla, že komunitní energetika je jedním ze způsobů, jak přejít na obnovitelné zdroje, v případě České republiky však zatím není legislativně ošetřena. „Česko není jediné, které ještě nezapracovalo legislativní rámec. Je to ještě dalších deset členských států.“ 

Zmínila, že občané, obce i samosprávy jsou v těchto krocích aktivní, ale je k tomu potřeba vytvoření podmínek. Kromě administrativních problémů jde podle ní také o překážky na straně distribuce. „Je potřeba zavést povinnost pro provozovatele distribučních sítí, aby spolupracovali s komunitními energetikami,“ uvedla. Podotkla, že Komise nejenže může vydávat legislativu, ale také spolupracuje s členskými státy. V případě potřeby může rovněž zaslat danému státu výzvu a stanovit lhůtu, dokdy musí členský stát legislativu zapracovat. 

Místopředseda Svazu měst a obcí a primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) poznamenal, že bedlivě sleduje celý proces a snaží se do něj zasahovat. Dodal, že se čeká, jak rozhodne vláda. „Nejsme první země. Jsou dobré cesty, kterými se vydala celá řada členských států. Je celá řada chyb, kterých se dopustily. Ty jsou zanalyzované. Vláda má celou řadu podkladů o tom, kde například chybovalo Německo, v čem bylo úspěšné Španělsko,“ uvedl s tím, že sám neví, kde celý proces drhne.

Zmínil však, že bude rovněž potřeba vybudovat síť poradců. „Pokud nevybuduje stát síť kvalifikovaných poradců, tak bude řada starostů vystavena různým podomním obchodníkům,“ upozornil s tím, že je potřeba se poučit z chyb z minulosti. „Už dnes nám chybí energetické firmy a odborní poradci na trhu a sehnat někoho, kdo vám v obci poradí s fotovoltaikou, je záležitost na týdny, ne-li na měsíce, než vůbec přejdete k tomu, co byste mohli instalovat,“ dodal.