NSS už má šest stížností, od Dlouhého a Bobošíkové zatím ne

Brno – Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel dosud šest stížností souvisejících s prezidentskými volbami. Dvě podal Jiří Kesner, další senátor Tomio Okamura, advokátka Klára Samková, bývalý disident Petr Cibulka a právník Karel Světnička. Od ekonoma Vladimíra Dlouhého, který plánuje stejný postup, zatím stížnost nedorazila.

Na NSS byla doručena Okamurova stížnost, sám už předeslal, že pokud by u NSS pohořel, je připraven obrátit se na Ústavní soud. Okamura po ministerském výpočtu tratil nejvíc, přišel o 26 tisíc podpisů z téměř 62 tisíc odevzdaných. Podle jeho včerejších slov je prokazatelné, „že ministerstvo při kontrole podpisů fatálně selhalo a že úředníci dokonce lhali a úmyslně použili metodiku, která kandidáty maximálně poškodila navzdory zcela jasné důvodové zprávě.“

Zítra by měl stížnost podat také Vladimír Dlouhý, který rovněž shromáždil zhruba 60 tisíc podpisů a z volby prezidenta byl po odečtení části z nich vnitrem vyřazen stejně jako Okamura. Dlouhý nechce zpochybnit jen způsob, jakým ministerstvo odečítalo hlasy, v rukávu má prý i další trumf: „Domníváme se, že jsme nalezli další důležité právní aspekty (…) pokud je NSS vezme v úvahu, tak by nás měl vrátit do hry,“ uvedl Dlouhý.

Třetí odmítnutá kandidátka Jana Bobošíková ve včerejším Interview ČT24 uvedla, že je na 90 procent rozhodnutá, že stížnost podá také.

Dvě stížnosti podal na NSS Jiří Kesner, který shromáždil jen 54 podpisů a ministerstvo vnitra jej odmítlo registrovat jako kandidáta. Zákon vyžaduje nejméně 50 tisíc podpisů. Advokátka Klára Samková dodala místo potřebných více než 50 tisíc podpisů archy jen se 128 podpisy, kvůli čemuž se také nedostala do poslední skupiny osmi prezidentských uchazečů. Na zákon si u NSS stěžují také Petr Cibulka a Karel Světnička.

Sedmičlenný volební senát NSS musí o stížnostech rozhodnout do 13. prosince. Pokud by kandidáti neuspěli, mohou se obrátit ještě na Ústavní soud, který žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá. První kolo přímé volby prezidenta se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013. 

NSS už má šest stížností, od Dlouhého a Bobošíkové zatím ne (zdroj: ČT24)