NKÚ: Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje. Ministerstvo nezajistilo efektivní sdílení údajů

Události: Elektronizace zdravotnictví nepokročila (zdroj: ČT24)

Elektronizace zdravotnictví v Česku se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo zdravotnictví podle něj dosud nezajistilo poskytovatelům zdravotních služeb jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro sdílení údajů. Lékaři tak stále nemohou v kritických situacích získat informace o pacientovi. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se dříve nedařilo vypisovat veřejné zakázky. Postupně se ale podle něj skluz daří dohánět.

Nejvyšší kontrolní úřad zkoumal, jak v letech 2019 až 2022 ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky nakládaly s penězi na elektronizaci zdravotnictví. Kontroloval rovněž projekt modernizace informačního systému pražské Nemocnice Na Homolce. „Celkem 159 milionů korun vynaložených na plnění vybraných strategických cílů elektronizace zdravotnictví k jejich splnění nevedlo,“ konstatoval úřad.

Kontroloři kritizovali, že návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví připravilo ministerstvo opožděně a oproti původnímu záměru v pozměněné podobě. Vypustilo například části upravující emergentní záznam, osobní zdravotní záznam a index zdravotní dokumentace. „Nebyla tak naplněna jedna ze základních vizí, a to vize pacientsky orientovaného zdravotnictví,“ prohlásili.

Chybí sdílení dat

Ministerstvu a ústavu zdravotnických informací se podle kontrolorů nepodařilo dobudovat spolehlivý systém, který by poskytovatelé zdravotních služeb mohli používat pro sdílení dat o konkrétním pacientovi, s výjimkou úzkého segmentu dokumentace sloužícího k zajištění a řízení hygienických a protiepidemických činností. Poskytovatelé zdravotnických služeb tak dosud nemají jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro sdílení zdravotnických údajů. „Nadále trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi,“ podotýká Nejvyšší kontrolní úřad, který v soustavném prohlubování zpoždění elektronizace zdravotnictví shledává významné riziko.

Neexistence jednotného prostředí pro sdílení zdravotnické dokumentace má konkrétní dopady i na zdravotnická zařízení. Nemocnice Na Homolce sice vybudovala nový nemocniční informační systém za 91,3 milionu korun, ale vzhledem k neexistenci jednotného prostředí pro bezpečné sdílení nemůže dokumentaci sdílet tak, jak předpokládá zákon o elektronizaci zdravotnictví.

Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že nový systém vytvořila bez externích firem ve spolupráci s IKEM. „Systém umožňuje elektronizaci zdravotních i podpůrných procesů, elektronizaci dokumentace včetně její digitální archivace a tím dosažení kompletního vedení zdravotní dokumentace v elektronické podobě,“ popsala mluvčí Martina Dostálová.

Splňuje podle nemocnice všechny požadavky EU na kompatibilitu. „Celý systém je navržen tak, aby byl připraven na výměnu dat mezi různými systémy a poskytovateli zdravotních služeb,“ dodala.

Reakce ministerstva

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí v odpověď na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu uvedlo, že již podniklo kroky k nápravě a ve spolupráci s ústavem zdravotnických informací pracuje na projektech, které budou brzy uskutečněny. Dodalo, že výsledky kontroly respektuje, prohlásil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Ministr Válek doplnil, že dříve vypsané veřejné zakázky často rušil antimonopolní úřad. „Postupně se nám daří ty zakázky vypisovat. Pojistili jsme si externí firmu, aby to bylo co nejvíc objektivní, včetně právnické firmy,“ dodal. V letošním roce chce představit proměnu mobilní aplikace Tečka na EZ kartu, dál se řeší například jednotné objednávání pacientů na screeningy, elektronické žádanky nebo propouštěcí zprávy. „Rád bych, abychom do pololetí 2025 měli z osmdesáti až devadesáti procent hotovo,“ dodal.

Návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví ve znění kritizovaném kontrolním úřadem předložilo ministerstvo podle Jakoba z časových důvodů ve formě zvyšující jeho šanci na přijetí. „V současné době tak zákon o elektronizaci zdravotnictví představuje první elementární fázi elektronizace zdravotnictví, která umožnila vznik jeho základní infrastruktury a základních centrálních služeb elektronického zdravotnictví, které jsou aktuálně ve výstavbě, a to s využitím prostředků Národního plánu obnovy,“ řekl mluvčí resortu. Dodal, že v legislativním procesu je novela zákona pro další fáze elektronizace.