Nejvyšší soud znovu otevřel kauzu Bečvářova statku, zrušil zprošťující rozsudek nad úředníkem

Nejvyšší soud zrušil zprošťující rozsudek v kauze Bečvářova statku, uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Neplatí tedy verdikt, podle kterého bývalý úředník pražského pozemkového úřadu Jan Horák nezneužil pravomoc při vyřizování restitučního nároku na statek. Pražský vrchní soud musí rozhodnout znovu. Nejvyšší soud rozhodl také o dovolání, které se týkalo Horákovy nadřízené, která byla částečně uznána vinnou. Není však zatím zřejmé, jak rozhodl.

Nejvyšší státní zastupitelství podalo dovolání proti rozsudkům nad Janem Horákem z pražského pozemkového úřadu, který rozhodl o vydání pozemků jako náhradu za Bečvářův statek Emilii Bednářové a dalším restituentům, a jeho nadřízenou Evou Benešovou, která restituci podepsala. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže se oba obvinění dopustili tak zásadních pochybení, že to svědčí o jejich úmyslném jednání.

Podle zrušeného verdiktu byli oba úředníci zproštěni obžaloby za zneužití pravomoci úřední osoby. Benešová dostala podmíněný trest za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, podobně byl potrestán ještě další úředník Petr Chmelík.

Osvobozující verdikt nad Horákem Nejvyšší soud zrušil. Jak rozhodl o Benešové, není zatím zřejmé, soud rozhodnutí zatím nezveřejnil s tím, že je potřeba nejprve ho doručit, a Nejvyšší státní zastupitelství jeho obsah nezná.

„Výsledek dovolacího řízení v této kauze chceme vyhodnotit komplexně, až budeme znát závěry Nejvyššího soudu ohledně obou obviněných,“ uvedl Malý.  

Bednářová a v některých případech i další restituenti v letech 2009 až 2012 obdrželi lukrativní pozemky jako náhradu za to, že jim stát nevrátil statky po Bečvářovi v Praze ve Strašnicích a na Žižkově. Hodnota vydaných pozemků činí odhadem tři miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření ředitele Pozemkového fondu ČR Radima Ziky nemohla rodina dostat původní parcely takzvaného Strašnického velkostatku, protože byly zastavěny nebo převedeny na někoho jiného. Stojí na nich například hotel Don Giovanni, Rádio Svobodná Evropa nebo sídliště Solidarita.

Problém, o kterém rozhodují soudy, se týká pozice Bednářové. Pozemkový úřad ji označil za neteř po původním vlastníkovi statku Janu Marii Bečvářovi, podle soudu ale měla nárok pouze na dědictví po jeho bratru Josefovi, který ji uvedl v závěti. Další restituenti zase mohli dědit pouze po jeho sestře.