Nejvyšší soud definitivně osvobodil bývalého šéfa Lesů ČR Szóráda

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalého ředitele státního podniku Lesy České republiky Daniela Szóráda. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Szórád se měl podle obžaloby dopustit podvodu tím, že po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku. Podle justice ale muž trestný čin nespáchal.

Obžaloba navrhovala pro Szóráda tříletou podmínku a peněžitý trest milion korun. Nižší soudy exšéfa Lesů ČR vždy zprostily viny. Nejprve hradecký okresní soud, který obžalobě nevyhověl loni v dubnu. Pravomocně ho osvobodil Krajský soud v Hradci Králové o sedm měsíců později.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž ale s rozhodnutím nesouhlasil a podal dovolání.

Ani tentokrát ale státní zastupitelství neuspělo. „Nejvyššímu státnímu zastupitelství bylo právě doručeno rozhodnutí Nejvyššího soudu, který odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce v této trestní věci,“ uvedl Malý.

Půlroční konkurenční doložka

Daniel Szórád působil jako ředitel Lesů ČR od roku 2014. V květnu 2018 ho ale odvolal tehdejší ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO). Důvodem bylo podle šéfa resortu nezvládnutí situace kolem přemnoženého kůrovce.

Po odvolání z funkce běžela Szórádovi dvouměsíční výpovědní lhůta. Poté začala platit konkurenční doložka na šest měsíců, tedy do 31. ledna 2019. Szórád za tu dobu dostal vyplaceno 2,55 milionu korun, což byla podle obžaloby i výše údajně způsobené škody.

Obžaloba tvrdila, že smlouvu porušil, protože začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova. „Jednání obžalovaného nebylo v rozporu s konkurenční doložkou. Nijak neztížil výdělečnou činnost Lesů ČR,“ konstatoval již dříve předseda odvolacího senátu Oldřich Rejfek.

Szórád svou vinu odmítal od začátku. Tvrdil, že jeho činnost spojená s firmou LST před vypršením konkurenční doložky souvisela s přípravou na budoucí povolání s tím, že z ní nezískal žádné benefity nebo prospěch. Ve společnosti LST zastával od 1. února 2019 pozici ředitele divize Morava. Na začátku letošního roku působil jako ekonomický ředitel Lesů ČR, v červnu ale po zrušení jeho pozice převzal řízení oblastního ředitelství státního podniku pro jižní Moravu.