Na začátku týdne se ochladí. Mrazy mohou poškodit rozkvetlé stromy

Události: Ovocné stromy ohrožuje mráz (zdroj: ČT24)

Začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedli v neděli meteorologové. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.

„Vzhledem k tomu, že zejména v polohách pod 400 metrů nad mořem pokračuje rozkvět ovocných stromů, především meruněk, broskvoní a slivoní, může dojít k jejich poškození mrazem,“ varovali meteorologové.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu
Zdroj: ČT24

Stromy je podle nich možné chránit proti nízkým teplotám ochrannými přípravky proti promrznutí nebo je orosit drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, zpravidla před východem slunce. Zmínili i metodu takzvaného dýmování či zakuřování pomocí spalování vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Přízemní mrazy jsou obvyklé v jarních měsících. Letošní nástup jara je mimořádně brzký, na začátku března vykvetly meruňky. Právě meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních, a kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy víc než například jabloně. V posledních deseti letech se stalo osmkrát, že byla kvůli brzkému vykvetení a následným mrazům úroda zdecimována hned zjara.