Na výrobě vrtulníků pro armádu se budou podílet české firmy. Dohoda zmiňuje Aero Vodochody nebo Vojenský technický ústav

Ministerstvo obrany ve čtvrtek stvrdilo s firmou Bell dokument, který zaštítí zapojení českého průmyslu do zakázky na výrobu 12 amerických vojenských vrtulníků. Na ministerstvu obrany ho podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a zástupce firmy Bell Erwin Boone. Říha zároveň převzal dohody mezi americkým výrobcem a českými firmami.

Smlouvu o nákupu 12 vrtulníků firmy Bell prostřednictvím americké vlády podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) před týdnem v Pentagonu. Česko za osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper zaplatí asi 14,7 miliardy korun bez DPH. Součástí dohody je i dodávka zbraní, munice, simulátoru nebo vyškolení pilotů a personálu.

Součástí dohody uzavřené v USA je zapojení českého průmyslu do zakázky v podílu 30 procent. Američtí zbrojaři již uzavřeli dohody o příslušné spolupráci se státními podniky LOM Praha a Vojenským technickým ústavem (VTÚ) a s firmami Aero Vodochody, Ray Service a VR Group. Podrobnosti o jejich konkrétním zapojení zatím zveřejněna nebyla. Říha ve čtvrtek od Boonea tyto dokumenty převzal.

Státní podnik LOM Praha v současné době zajišťuje pro armádu servis vrtulníků řady Mi, Ray Service se specializuje například na výrobu kabeláže, Aero Vodochody v minulosti například vyrábělo kokpity pro vrtulníky Black Hawk. VR Group se zabývá výcvikem či výrobou simulátorů.

Úspěch pro české firmy, hodnotí náměstek ministra obrany

Říha označil převzetí memorand za důležitý krok, protože ministerstvo slíbilo do konce roku uzavření některých projektů, do kterých se bude moct zapojit i český průmysl. „Vnímám proto jako veliký úspěch, že pět českých firem mělo možnost podepsat s americkou společností, ať už memoranda, nebo přímo smlouvy, o spolupráci a zapojení do projektu na pořízení vrtulníků,“ uvedl Říha.

Podle Boonea získá Česká republika pořízením vrtulníků Venom a Viper jako první mimo Spojené státy větší operační flexibilitu při nasazení. „Výhodu této kombinace už v praxi ověřili příslušníci americké námořní pěchoty, a jsem si jist, že z toho bude těžit i Armáda ČR,“ uvedl.

Česko ještě do konce roku pošle Američanům první splátku ve výši 850 milionů korun.