Na Trutnovsku „ždímají“ bývalé doly. Vodu zachytí nová nádrž

Na Trutnovsku vodu zachytí nová nádrž (zdroj: ČT24)

Těsně před plným napuštěním je nová nádrž, která zachytává vodu z bývalého černouhelného dolu na Trutnovsku. Správa bývalých východočeských uhelných dolů díky ní zadrží v krajině vodu, která vyvěrá z podzemí po hornické činnosti a dosud se ztrácela v okolních potocích.

V tamním dole Jan Šverma těžba skončila před 18 lety, nevyužívané štoly zatopila voda. Dosud vytékala do okolních potoků; nově poslouží krajině i místním hasičům, kterým dosavadní zdroje vysychají.

Do nádrže, která pojme dva a půl milionu litrů vody, vedou přítoky ze dvou důlních šachet. Mají vysoký podíl železa, po sedimentaci se voda ochladí a může se dále využívat. Mimo jiné změní okolní mikroklima, poslouží rostlinám a živočichům.

Podle vedoucího střediska Východočeské uhelné doly Jiřího Kokeše je sedimentace také čisticí prvek na toku. Vedoucí odboru životního prostředí Vendula Kasperová vznik nádrže chválí. „Na odtoku může být složení vody jiné a může být vhodné pro využití třeba k zemědělským účelům, k zavlažování,“ uvedla.

Zásoby z nádrže ale využijí při plošných požárech i tamní hasiči. Nejbližší další vodní plocha je totiž pět kilometrů daleko. „Krásně nám tady vzniklo odběrné místo s příkladnou příjezdovou komunikací,“ pochvaluje si velitel dobrovolných hasičů ze Žacléře Milan Pácha.

Sediment z průtočné nádrže budou správci uzavřených dolů průběžně odstraňovat. Hlavním ukazatelem pro další využití vody pak budou její laboratorní rozbory.