Na silnice už může skoro dvě stě sedmnáctiletých řidičů, další tisícovka je ve výcviku

Řidičský průkaz skupiny B aktuálně vlastní 186 lidí mladších osmnácti let. Získat ho přitom mohou teprve od začátku roku, a to díky novele silničního zákona. Dalších 1140 řidičů, kteří chtějí nový systém využívat, právě prochází výcvikem. Vyplývá to z dat ministerstva dopravy a Asociace autoškol.

Ministerstvo dopravy je s dosavadním zájmem o systém L17 spokojeno. „Ukazuje to také to, že tu je nemalá skupina zájemců, kteří již s předstihem museli jít do autoškoly v roce 2023, aby mohli získat řidičský průkaz hned v lednu,“ uvedl mluvčí resortu František Jemelka.

Velký zájem o dřívější řidičák potvrdil už v prosinci i předseda Asociace autoškol Aleš Horčička. Podle jeho odhadů bylo asi dvacet až třicet procent z celkového počtu žadatelů o řidičský průkaz mladších sedmnácti let.

To zhruba odpovídá dlouhodobým předpokladům ministerstva dopravy. „Až se vše zaběhne, předpokládáme, že bude využívat systém L17 asi třetina žadatelů, tedy zhruba 30 tisíc zájemců ročně,“ doplnil Jemelka.

Zkušenosti z provozu pod dohledem mentora

Systém Autoškola L17, který umožňuje získat řidičský průkaz už v sedmnácti letech, má za cíl osvojit si pravidla silničního provozu nejprve pod dohledem mentora. Může jím být rodič nebo jiná zodpovědná osoba, která bude se začínajícím řidičem jezdit na místě spolujezdce až do jeho dospělosti. Nový systém má zajistit zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Mentor musí mít čisté bodové konto, vlastnit řidičský průkaz přes deset let a mít nepřetržitou pětiletou řidičskou praxi. Mentoři mohou být maximálně čtyři a mladý řidič je má zapsané v kartě řidiče, kterou si vyřídí na úřadě při převzetí řidičského průkazu.

Zatím je mentorů zaregistrovaných 340, ale Horčička očekává v blízké době rychlý nárůst. Dokládá to počet prodaných manuálů pro mentory. Této tištěné brožury se zatím prodalo zhruba sedm tisíc kusů. „Aktuálně na základě vysoké poptávky z objednávek na webu řešíme dotisk dalších přibližně pěti tisíc kusů,“ dodal Horčička.