Na Mars a zpět za sto hodin. Začal nový ročník projektu Expedice Mars

Od tohoto týdne se mladí zájemci mohou hlásit do nového ročníku projektu Expedice Mars. Umožňuje dětem z České a Slovenské republiky, aby si vyzkoušely, jaké by to bylo letět na rudou planetu. Během pětidenního simulovaného letu si posádka bude muset poradit s řadou nástrah, se kterými se ve vesmíru potýkají i skuteční astronauti.

Během simulovaného letu musejí účastníci dělat různé pokusy ze všech vědních odvětví. Pracují tak například s lasery nebo mikroskopem, složité fyzikální příklady jsou přitom samozřejmostí.

Během prvních dní letu musí posádka navíc zkonstruovat funkční průzkumné vozítko, takzvaný rover. Přesně v polovině simulace totiž dvoučlenný tým mladých astronautů vystoupí ve skafandru na povrch Marsu, kde musí nasbírat vzorky, udělat další pokusy a rover vypustit na průzkum.

S okolním světem účastníci mohou komunikovat pouze prostřednictvím palubního počítače na své lodi. Tu v minulých letech představoval suterén Vyškovské hvězdárny s rozměry pouhých 25 metrů čtverečních.

O účast na expedici bývá již tradičně velký zájem. „V minulém ročníku se nám do internetového kola přihlásilo 255 uchazečů. Řádově se to každý ročník pohybuje ve stovkách přihlášek,“ uvedl Jan Jurica, hlavní koordinátor simulace.

Posádka se bude vybírat tříkolovou soutěží

Na fiktivní cestu k našemu rudému sousedovi se však může vydat pouze pětičlenná posádka. Je tedy důležité vybrat ze všech adeptů ty nejlepší prostřednictvím tříkolové soutěže. Nejprve musejí zájemci o let na Mars absolvovat internetové kolo a během něj vypracovat domácí projekt v některé z pěti odborností.

Podle zvolené odbornosti se později také určí, jakou roli bude kandidát během expedice zastávat. K dispozici je tak například inženýr nebo biolog, ale vybrat si lze i méně exaktní odbornost nazvanou popularizátor. 

„Domácí projekty jsou hlavně o tom, aby se účastníci naučili a vyzkoušeli si něco nového a tím své znalosti posunuli zase o něco dále,“ řekl Jurica. V létě pak organizátoři ze všech projektů vyberou 25 nejlepších a jejich autoři postoupí do semifinále.

„Účastníci během semifinále absolvují několik odborných seminářů, a tak má každý po celou dobu semifinále možnost zlepšovat svoje schopnosti. Velkou novinkou je, že po semifinále obdrží každý účastník seznam osvojených kompetencí, na který budou v budoucnosti přihlížet i některé naše partnerské organizace,“ dodal Jurica.

Finalisté navštíví Evropskou kosmickou agenturu

Součástí projektu Expedice Mars je také takzvaný eurotrip. Ten probíhá na podzim a účastní se ho deset finalistů. Jedná se o exkurzi, při níž soutěžící navštíví instituce Evropské kosmické agentury v západní Evropě. Letos je v plánu například návštěva technické univerzity v Delftu nebo technologické středisko ESA ESTEC.

Přípravu výběrového řízení mají  na starost lidé, kteří ho dříve sami absolvovali jako účastníci, a nakonec se probojovali až do finále. Na základě vlastních zkušeností tak upravují soutěž způsobem, aby byla pro všechny co největším přínosem.