Silný vítr bude během středy foukat většinou Česka. Hladiny řek klesly na první stupeň

V Česku bude během středy na většině území foukat silný vítr, v nárazech může dosahovat až sedmdesáti kilometrů v hodině, na horách až devadesáti, vyplývá z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V povodí Labe a Orlice dále trvá výstraha před povodněmi. Například na třetím stupni povodňové aktivity bylo v úterý ráno Labe ve Stanovicích a na přehradě Les Království. Později během dne však i v těchto místech kleslo na první stupeň.

Podle meteorologů začne čerstvý západní až jihozápadní vítr zesilovat v noci na středu a během středečního rána na většině území, vyjma severních a jižních částí Čech a také jižní poloviny Moravy. „Pravděpodobně nejsilnější nárazy větru se očekávají před nebo při přechodu studené fronty, která bude přes naše území postupovat zvolna k jihu během středečního dne. Za frontou vítr zeslábne a bude se výrazně ochlazovat,“ uvedl ČHMÚ.

Dále také platí výstraha meteorologů před povodněmi. Hladiny řek stouply po silných deštích a tání sněhu v noci na pondělí. Nejvíce míst, kde ústav zaznamenal toky na povodňovém stupni (SPA), bylo během úterního rána v Královéhradeckém kraji. Ve Stanovicích hladina Labe před úterní šestou ranní přesahovala 330 centimetrů, ohrožení tu meteorologové vyhlašují při 305 centimetrech.

Na přehradě Les Království se hladina pohybovala kolem 190 centimetrů. Třetí stupeň platí, je-li nad 180 centimetry. Kolem 23. hodiny se však hladina pohybovala na 144 centimetrech. „Během středy bude postupně poklesávat hladina středního Labe pod úroveň 1. stupně povodňové aktivity. Na dolním Labi očekáváme v důsledku dotoku vzestup a překročení 1. SPA během noci na středu. V dalších dnech se bude hladina udržovat mírně nad úrovní 1. SPA,“ oznámil ČHMÚ.

Ve Vestřevi Labe během noci na úterý kleslo na druhý stupeň, v průběhu úterý se pak dostalo na normální hladinu. Rovněž na druhém stupni byla ráno Jizera v Bakově nad Jizerou, ještě v úterý se ale hladina dostala na normální stupeň.

Sedm dalších stanic na Labi, Divoké a Tiché Orlici a Cidlině zůstává na prvním stupni povodňové aktivity. Většinou jde o stanice v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, bdělost ale platí také na Labi v Kostelci nad Labem ve Středočeském kraji. Také v Litoměřicích v kraji Ústeckém platí první stupeň.