MotoGP se příští rok vrátí do Brna

Události v regionech: Návrat Moto GP do Brna (zdroj: ČT24)

Závody mistrovství světa silničních motocyklů se vrátí příští rok po pěti letech do Brna. Na pořádání závodů MotoGP se domluvil promotér šampionátu společnost Dorna Sports s Autoklubem ČR, vládou, Jihomoravským krajem, Brnem a majitelem okruhu Automotodromem Brno. Hlavní část nákladů mají nést soukromé firmy, stát na akci finančně přispěje prostřednictvím Národní sportovní agentury.

„Příští rok se už v Brně pojede velká cena, součást mistrovství světa. Včetně té nejsledovanější kategorie –MotoGP,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj jsou závody přínosem nejen z ekonomického hlediska, ale jedná se i o akci, která má kulturní rozměr s velkou tradicí.

Zatímco v posledních letech byl pořadatelem spolek, který založily společně město a kraj, nyní pořadatelství zajistí Autoklub. Finančně podpoří pořádání závodů i Jihomoravský kraj a Brno, ale podle prezidenta Autoklubu Jana Šťovíčka zajistí velkou část peněz soukromé subjekty.

„Jsme nesmírně šťastní, že jsem dosáhli dohody se všemi zúčastněnými stranami v České republice na pokračování v Brně na dalších pět let,“ řekl generální ředitel Dorna Sports Carmelo Ezpeleta.

Částka ze státního rozpočtu ještě není daná

Brněnští a také krajští radní schválili příspěvek třicet pět milionů korun na každý rok po dobu pěti let, což je doba, na kterou má pořadatel podepsanou smlouvu s promotérem. Kolik přispěje stát, není zřejmé. Podle Fialy ještě není částka pevně daná a bude součástí státního rozpočtu na příští rok. „Rozhodně však půjde o vyšší desítky milionů korun,“ řekl premiér.

Není ale zřejmé, jaká je výše zalistovacího poplatku, což jsou peníze, které musí pořadatel zaplatit promotérovi. Kvůli tomu, že v minulosti pořadatel, tedy město a kraj, dostával informaci o příspěvku ze státního rozpočtu na poslední chvíli, pořádání v dalších letech zkrachovalo. Naposledy činil zalistovací poplatek zhruba sto šedesát milionů korun.

„Jeho současná výše je obchodním tajemstvím,“ prohlásil Šťovíček. Podle něj ho kromě veřejných zdrojů z velké části zaplatí příjmy ze vstupného. Dodal, že důležitý je i hlavní partner brněnských závodů skupina Creditas. „Spojit jméno Creditas s něčím tak legendárním jako je Velká cena Brna, je obrovskou ctí,“ řekl generální ředitel společnosti Jiří Hrouda.

Termín závodů ještě není jasný

V minulosti odpůrci závodů zpochybňovali příspěvky z veřejných zdrojů. Fiala k tomu řekl, že šlo o jednu z nejnavštěvovanějších a nejsledovanějších akcí v Česku, která „přináší nepochybně profit pro širší region i celé Česko a je podporou podnikatelů v regionu“. „Veřejné prostředky se mnohonásobně vrátí,“ prohlásil premiér.

Šťovíček ho doplnil tím, že ekonomická výhodnost vychází i z odborných studií. Pořadatelé si je nechávali zpracovávat v minulosti jako argument na obhajobu využití veřejných peněz. Šťovíček také řekl, že zatím není jasné, v jakém termínu se v Brně pojede. Usiluje ale o to, aby to bylo jako v minulosti v polovině či druhé polovině srpna.

Do okruhu je nutné výrazně investovat, před lety se mluvilo o tom, že je potřeba za sto milionů korun rekonstruovat závodní dráhu. „Bez toho by se závod jet nemohl, ale nejedná se pouze o dráhu, ale o řadu technických věcí. Investice by měla jít kompletně ze soukromých zdrojů,“ řekl novinářům současný majitel společnosti Automotodrom Brno Karel Hubáček.