Ministryně Nováková svou tezi o mobilních datech použila v rozhovoru pro 168 hodin několikrát

168 hodin: „Vytržená z kontextu" (zdroj: ČT24)

Slova ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) o mobilních datech pro pořad České televize 168 hodin vysílaný 17. února vyvolala silnou reakci veřejnosti. Ministryně před týdnem tvrdila, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Druhá reportáž přináší další výroky ministryně, které se do původního příspěvku nevešly, a objasňuje okolnosti jejího vzniku. Podle Novákové byla totiž její slova vytržena z kontextu.

Po uveřejnění první reportáže o mobilních datech ministryně Nováková tvůrce pořadu 168 hodin nařkla, že její slova vytrhli z kontextu. Ti – aby vyloučili jakoukoliv pochybnost, že svá slova mínila vážně – přitom s ministryní před vysíláním první reportáže natáčeli hned dvakrát.

V nové reportáži Jana Nováka pro pořadu 168 hodin z neděle 24. února jsou proto dispozici další výroky ministryně, které se do minulého příspěvku nevešly.

Rozhovor natočený v Ostravě se na žádost tvůrců pořadu opakoval na ministerstvu

Ministryni průmyslu Martu Novákovou redakce pořadu 168 hodin původně požádala o rozhovor na téma ceny českých mobilních operátorů. Ten pro ni 14. února natočili kolegové z ostravského studia České televize, kde byla Nováková na služební cestě. Jindy ministryně neměla čas. V rozhovoru pak tvůrce 168 hodin nejvíc zaujala právě její teze o cenách mobilních dat. 

„Protože, jak to máme zafixováno v hlavách, tak raději nejdeme přes data, jdeme přes wifinu, která není vždycky bezpečná, a vlastně tím limitujeme ten economy of scale. To znamená to množství těch dat, které se přenáší nebo které se zpracovává a které, čím je jich víc, tak je samozřejmě levnější,“ řekla České televizi ministryně 14. února. 

„Takže tady čím více dat bude, tak tím více se budou zlevňovat právě proto, že ty odpisy těch technologií se budou promítat do ceny dat,“ dodala. 

Tvrzení ministryně se redakci nezdálo, proto si chtěla ověřit, zda to Nováková takhle opravdu myslela. K rozhovoru ji tak přesvědčili ještě jednou, den poté. Odehrál se v pátek 15. února na půdě ministerstva. 

V pátečním rozhovoru zaznělo následující: 

Paní ministryně, vy si myslíte, že uživatelé nechtějí používat mobilní data?
„Uživatelé obecně nepoužívají mobilní data.“

Proč myslíte, že nepoužívají?
„Protože je vytvořeno povědomí, že jsou mobilní data drahá.“

Je vytvořeno povědomí? 
Ano, je vytvořeno povědomí, že jsou mobilní data drahá.“

Paní ministryně, ti lidé nepoužívají mobilní data z toho důvodu, že jsou drahá. A dokazují to i ty průzkumy.
„Já nepopírám, že když budeme srovnávat ceníkové ceny dat, tak ta jsou drahá. Proto ti lidé nepoužívají ta data. A protože toto pořád opakujeme, tak lidé se tomu vyhýbají a nemůžeme ani vést k tomu, aby se začala data intenzivněji využívat, abychom je zlevnili. To je princip economy of scale. To znamená, čím víc něco používám, čím je to větší objem, tak tím se mi tím objemem snižuje cena. Protože se větším objemem budou odepisovat ty fixní náklady, které byly na vybudování sítí. Které jsou na vybudování sítí, které jsou na údržbu sítí.“

Tak to vůbec není.
„Ale je to tak.“

Dále ministryně Nováková v daném rozhovoru uvedla, že si nemyslí, že je v tomto ohledu situace v Česku dobrá.

„Ale myslím si, že bychom měli také společně pracovat na tom, že budeme motivovat lidi, aby ta data používali. A to je to, o čem já hovořím. My tady jsme v situaci, kdy jsme vytvořili povědomí, že se všichni vyhýbají používání mobilních dat. To je to, o čem já mluvím. To samozřejmě není ani spásné, ani jediné možné řešení, ale je to jedna, a protože se tady kolem toho stále točíme, je to jedna z cest, kdy můžeme přispět společně k tomu, že ta data budeme postupně zlevňovat,“ řekla Nováková. 

Po odvysílání rozhovoru Nováková uvedla, že její slova byla vytržená z kontextu

Poté, co pořad 168 hodin před týdnem odvysílal úryvky z výše citovaného rozhovoru, strhla se bouře. Lidé si z výroků ministryně začali dělat legraci. Sama Nováková pak začala tvrdit, že ji redakce vytrhla z kontextu. 

„Musím říci, že celá ta věta byla vytržená z kontextu, ve kterém jsem ji sdělovala. Ale já, jak jsem byla nešťastná po tom vysílání, nebo vůbec po tom natáčení, tak dneska si říkám, že nakonec je to možná dobře. Asi je zapotřebí to téma otevřít a opravdu pojmenovávat ty, kdo mohou ovlivnit to, aby data v Česku nebyla drahá. Z toho já rozhodně nejsem šťastná, že data jsou drahá,“ řekla ministryně 19. února pro televizi Prima. 

Rozhovor na ministerstvu se týkal výhradně cen mobilních dat. Nováková svou tezi zopakovala celkem osmkrát. Ani politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a CEVRO Institutu Miloš Brunclík si nemyslí, že by ministryně byla vytržená z kontextu. „Tak, jak jsem četl přepis toho rozhovoru nebo jak jsem viděl ten samotný rozhovor, tak tam to bylo jasné. Ten samotný argument, že to bylo vytrženo z kontextu, nesedí,“ řekl Brunclík. 

Teď už ministryně rozhovor pořadu 168 hodin dát nechce. 

Babiš: Nováková to myslela dobře, ale špatně řekla

Premiér Andrej Babiš (ANO) během své návštěvy v Izraeli na slova ministryně Novákové reagoval následovně. „Já mám taky nějakou ministryni v Čechách, která je nezkušená a mluví o nějakých věcech, které úplně nedomyslela – myslím na ty mobilní operátory, proti kterým já stále bojuju, aby zlevňovali tarify (…) Mě to mrzí, to její vyjádření, protože to myslela dobře, ale špatně řekla,“ uvedl. 

Že by dané výroky měly vést ke konci Novákové ve vládě, si ale premiér nemyslí. „Já to nechci jako komentovat, každý máme občas nějaké výroky nešťastné, tak určitě to není důvod, aby se něco stalo,“ odpověděl v Izraeli na otázku, zda Marta Nováková není adept na výměnu. 

Ekonom: Ministryně se dopustila běžné logické chyby

Tvůrci pořadu se obrátili také na ekonomy, aby obsah přepisu rozhovoru s ministryní Novákovou zhodnotili.  

 „Strhlo se teď hodně útoků na ni, že nerozumí nabídce a poptávce. Já si myslím, že ona má v zásadě pravdu, vyšší objem dat sníží náklady. Ten rozdíl je pouze v tom, kdo to má zaplatit. Paní ministryně si spolu s operátory myslí, že my máme jako spotřebitelé ta drahá data spotřebovávat a až tím vyděláme peníze a zaplatíme fixní náklady na vybudování sítě, tak ten operátor zlevní,“ uvedl děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Ladislav Mejzlík.

„Ale samozřejmě my spotřebitelé si myslíme, že napřed mají oni zlevnit a my začneme kupovat ta levná data a to jim poté vydělá peníze na to, aby poté zaplatili ty fixní náklady na vybudování sítě,“ vysvětlil Mejzlík. 

Podle ekonoma Jakuba Steinera z Národohospodářského ústavu Akademie věd se Nováková dopustila časté chyby. „Paní ministryně se dopustila běžné logické chyby, takzvané chyby utopených nákladů, kde předjímala, že operátoři se snaží ošetřit ceny tak, aby pokryli náklady, které proinvestovali na tvorbu sítí. Nicméně ty náklady jsou takzvaně utopené a dnes ti operátoři nastavují ceny tak, aby maximalizovali své výnosy nehledě na utopené náklady,“ vysvětlil Steiner.

Ekonomka z Institutu globálních studií Univerzity Jana Amose Komenského Ilona Švihlíková mimo jiné řekla, že Nováková problém ze strany nabídky přesouvá na poptávku. „Vlastně říká: vy spotřebitelé máte chybné vzorce chování, špatně jako spotřebitelé se chováte a potom tady způsobujete problém těm operátorům. Což už je vidět, na čí straně stojí z tohoto hlediska,“ vysvětlila Švihlíková.

Podle bývalého viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla z Institutu ekonomického vzdělávání je výrok ministryně problematický především z politického hlediska.

„Problém paní ministryně v tomto případě není ekonomický výrok, ale je to problém politický. Protože ona reprezentuje vládu, která říká, že všechno zařídí, že všechno bude jednoduchý, že všechno je triviální, že tráva bude zelenější a slunce bude svítit líp. V tom okamžiku ale potřebujete, když jste člen takové vlády, buď výsledky, a když ty nemáte, potřebujete aspoň dobré výroky. Když nemáte ani dobré výroky, tak najednou nemáte nic a může se vám stát, že jste směšný. A to je bohužel asi to, co se stalo,“ poznamenal Hampl.