Ministr Brabec chce zřídit „malou kobru“ – řešila by hlavně krádeže kovů

Praha – Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce zřídit speciální tým, který by řešil krádeže kovů a další kriminalitu v oblasti odpadů. Tzv. malá kobra by měla působit při České inspekci životního prostředí a pracovat i napříč dalšími resorty: ministerstvy vnitra, financí i průmyslu. Pokud by tým řešil organizovaný zločin, tak by spolupracoval s daňovou kobrou.

Podle Brabce má speciální tým významně omezit krádeže kovů a s nimi spojené možné milionové daňové úniky. „Chceme chránit lidi, kterým někdo xkrát do roka ukradne okapy. Taková situace není nikde v Evropě, možná s výjimkou části Slovenska, aby se z krádeží kovů stal takový segment jako v České republice,“ řekl Brabec. Věří, že poctiví podnikatelé, kteří se výkupem kovů a dalšího odpadu živí, záměr pochopí.  

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nápad vítá. Týmy mohou podle něj spolupracovat na daňových únicích a dalších deliktech. „Určitě v téhle problematice je potenciál většího daňového příjmu,“ podotkl Babiš. Daňovou Kobru tvoří tým Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Generálního finančního ředitelství a celníků. Nyní se podle Babiše čeká na Brabcův finální projekt, konkrétní termín spolupráce zatím stanoven nebyl.  

Brabec chce podle svých slov nejdříve „malé kobře“ vytvořit podmínky. Čím vším kromě kontroly by se inspektoři měli zabývat, se zatím diskutuje. Častěji by měli působit hlavně v terénu. Problémem ale je, že inspektorů ČIŽP, kteří se zabývají odpady, nyní je na celou republiku jen několik desítek a sběren jsou naopak tisíce. Do dvou let by se proto podle Brabce inspekce měla personálně rozšířit.

Z policejních sborů nejčastěji kontroly sběren provádí pořádková policie. Loni například při dvou velkých akcích po Česku zajistili přes 4,3 tuny kovů, které nejspíš pocházely z krádeží na železnici. Zloději každoročně dráhám způsobují mnohamilionové škody.