Ministerstvo životního prostředí podalo kasační stížnost proti rozhodnutí o klimatické žalobě

Nejvyšší správní soud se bude zabývat rozhodnutím v případu klimatické žaloby. Ministerstvo životního prostředí se proti němu brání kasační stížností. České televizi to potvrdila Ludmila Machyánová z Městského soudu v Praze, který v případu rozhodl v první instanci. V rozsudku z poloviny června konstatoval, že ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, dopravy a zemědělství nepodnikla kroky k dostatečnému snižování skleníkových emisí.

Ministerstva podání kasační stížnosti zvažovala. Nakonec ji podal resort životního prostředí. „Nejvyšší správní soud si vyžádal zapůjčení spisu Městského soudu v Praze, neboť obdržel kasační stížnost proti rozsudku,“ potvrdila Machyánová.

O správní žalobě spolku Klimatická žaloba ČR a dalších žalobců rozhodl pravomocně soud letos 15. června. Podle něj jednotlivá ministerstva porušila práva spolku a dalších osob tím, že nestanovila konkrétní zmírňující opatření k dostatečnému snižování skleníkových emisí.

Rozsudkem soud stanovil i zákaz pokračování v porušování práv na příznivé životní prostředí. Soudkyně Karla Cháberová konstatovala, že ministerstva mají povinnost životní prostředí chránit a musí se co nejvíce snažit o snížení emisí skleníkových plynů.

Společná žaloba

Společnou žalobu podalo loni v dubnu šest žalobců. Dva z nich jsou právnické osoby – spolek Klimatická žaloba ČR a obec Svatý Jan pod Skalou. Další čtyři fyzické osoby se připojily proto, že pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě. Kromě ministerstev žalovaly také českou vládu. Žalobu proti ní ale soud odmítl.

Žalobci se odvolávali hlavně na povinnosti vyplývající z mezinárodních závazků, které podle nich Česká republika porušuje. Odkazovali například na Pařížskou dohodu, ke které se Česko připojilo a na základě které se přihlásilo k cíli snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zavázalo se i přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranicí dva stupně Celsia proti období před průmyslovou revolucí.

Ekologičtí aktivisté se proti státním úřadům brání u soudu i v dalších zemích. Spolek Klimatická žaloba ČR se už dříve odkázal například na Nizozemsko, kde soud rozhodl, že stát musí do konce roku 2020 snížit objem emisí skleníkových plynů o 25 procent, původní plán byl 17 procent. Pařížský správní soud také loni v únoru rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování.