Ministerstvo dopravy varuje před weby nabízejícími předražené dálniční známky

Lidé se v posledních dnech obracejí na ministerstvo dopravy a Českou obchodní inspekci (ČOI) kvůli některým webům, které nabízejí dražší dálniční známky, než stanovuje vládní nařízení. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) motoristům k nákupu známek doporučuje oficiální webové stránky, pobočky České pošty nebo čerpací stanice EuroOil. ČOI se při kontrolách zaměřuje na správnost a úplnost informací o ceně elektronické dálniční známky a s tím spojených služeb.

Vyšší cena dálničních známek je způsobena neautorizovaným přeprodejem. Povinností prodávajícího je při přeprodeji informovat spotřebitele o ceně známky, o ceně, kterou si účtuje za poskytnutí služby a o celkové ceně. Kupující si známku mohou koupit kdekoli, jak za zákonem stanovenou cenu v oficiálním prodeji, tak za vyšší cenu u jiných prodejců.

„Vždy by však měl být informován o ceně samotné dálniční známky, ceně služby a podmínkách, za kterých je mu elektronická dálniční známka včetně služby nabízena,“ řekl ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Aktuálně podle vládního nařízení stojí roční dálniční známka 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun. Od 1. března se oficiální cena zvýší na 2300 korun za roční dálniční známku, třicetidenní a desetidenní známky se naopak sníží na 430 a 270 korun. Přibude jednodenní dálniční známka za 200 korun.

Kupka při své pondělní návštěvě Františkových Lázní na Chebsku řekl, že zdražení roční známky o více než polovinu bylo nevyhnutelné. Česko totiž deset let nezvyšovalo cenu roční dálniční známky o inflaci. V budoucnu by cena dálničních známek měla na inflaci reagovat již pravidelně, dodal.