Mimořádné teplo a pak silný vítr. Víkend opět přinese extrémní počasí

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Druhý víkend v řadě bude mimořádně teplý. Teploty v neděli odpoledne vystoupají až na 14 stupňů Celsia. Na přelomu týdne zároveň opět zesílí vítr. Jeho nárazy nebudou tak prudké jako při bouři Sabině, ale mohly by na horách dosáhnout až 90kilometrové rychlosti. Výstrahu kvůli silnému větru však meteorologové zatím nevydali.

Minulou neděli předznamenaly teploty dosahující dvanácti stupňů Celsia příchod zuřivého větru, jaký do Česka přichází jen jednou za několik let. Další víkend bude ještě teplejší. V sobotu ještě bude nanejvýš 6 až 10 stupňů Celsia, v noci na sobotu může i mrznout. V noci na neděli již bude nad nulou a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 stupni. Tepleji bude tam, kde bude foukat vítr, naopak v místech, kde bude klidněji, bude také chladněji.

„Pokud se teploty dostanou až ke čtrnácti, budou to extrémně nadnormální odpolední teploty,“ podotkla meteoroložka Alena Zárybnická.

Ještě vyšší teploty sice neznamenají, že přijde ještě silnější vítr, ale foukat bude. Zesílí v průběhu neděle, a to hlavně na severu republiky. V pondělí postupně zesílí původní mírný vítr na čerstvý, ovšem jeho nárazy budou divoké – v nižších polohách v severních Čechách a ve Slezsku dosáhnou rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a na horách i 90 kilometrů za hodinu. Půjde o ozvěnu bouře Victoria (jak ji nazývají Němci) čili Dennis (jak jí říkají Britové). Podle původních modelových výpočtů měla tlaková níže zasáhnout české území důrazněji, ale nakonec zřejmě projde dále na sever, ovlivní spíše severní část Česka a nebude tak nebezpečná.

Přesto by se ještě v úterý mohly vyskytnout prudší nárazy. To se ale již bude ochlazovat a teploty se vrátí pod deset stupňů Celsia.

Počasí 16.–18. 2.
Zdroj: ČT24

Protože bude víkend teplý, nelze od něj očekávat sněhovou nadílku, naopak spíše odtávání nemnoha sněhu, který v Česku leží. Více než 15 centimetrů je ho jen na nejvyšších horách – v Krkonoších a Jizerských horách, Orlických horách, Jeseníkách a Králickém sněžníku, části Beskyd, na Šumavě a v některých partiích Krušných hor. V sobotu nepředpokládají meteorologové žádné srážky, přes den bude polojasno nebo oblačno.

V neděli se mohou srážky ojediněle vyskytnout, jenomže to bude velké teplo – deset stupňů může být i na horách. I déšť navíc bude spíše symbolický. „Obejde se to sotva měřitelným množstvím,“ avizovala meteoroložka. V polohách nad 600 metrů bude sněžit od úterý, zprvu místy, ve středu již na většině území. 

Sabina

Cyklóna Sabina, která zasáhla Česko na počátku týdne, přinesla stokilometrové nárazy větru do nížin, na horách dosahovala rychlost větru v nárazech 130 kilometrů za hodinu i více. Nejprudší poryv o rychlosti 184 km/h zaznamenali meteorologové na Sněžce, ve velkých městech foukalo nejvíce v Ústí nad Labem (až 121 km/h).

Škody po vichřici se pohybují v řádu stovek milionů korun. Česká asociace pojišťoven v pátek ráno oznámila, že součet škod, s nimiž se lidé na pojišťovny obrátili, přesáhl 590 milionů korun. Lesy ČR potom odhadly škody na 250 až 300 milionů. Vítr poničil přes milion stromů – ve státních lesích 950 tisíc, ve vojenských asi 300 tisíc, velké škody zaznamenaly i městské lesní správy.

Bouře Sabina také přispěla k jednomu úmrtí – po střetu auta s padlým stromem v Krušných horách zahynul řidič. Několik dalších lidí utrpělo v pondělí zranění buď poté, co do padlých stromů nabourala auta, kterými jeli, nebo když strom spadl přímo na ně.