Migraci musíme řešit nejpozději na hranici EU, shodl se Hamáček se Seehoferem

Tisková konference Horsta Seehofera a Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

V severní Africe by mohl vzniknout pilotní projekt takzvaných vyloďovacích center, která budou řešit žádosti uprchlíků o azyl v Evropské unii. Centrum by mohlo vzniknout například v Libyi nebo Egyptě. Shodl se na tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se svým německým protějškem Horstem Seehoferem (CSU).

„Otázky migrace je třeba řešit mimo EU nebo nejpozději na hranici EU,“ uvedl Seehofer. Tato témata chce otevřít hned po zformování nových orgánů EU po květnových volbách. Zároveň chce bilaterálně spolupracovat se státy mimo EU na ochraně hranic Unie.

Hamáček dodal, že počty migrantů do EU jsou nižší než v době migrační krize. K tomu přispělo uzavření takzvané Balkánské cesty ve spolupráci s Tureckem. Česko podle něj chce i nadále pomáhat jak členským zemím EU, tak i například Makedonii nebo Srbsku při řešení přetrvávajících problémů spojených s přílivem uprchlíků.

Jan Hamáček a Horst Seehofer
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Německo čeká v příštím roce předsednictví EU a Česko o dva roky později. Podle Hamáčka by obě země měly své priority v oblasti bezpečnosti koordinovat tak, aby se promítly do obou předsednictví.

Spolupráce skoro nemůže být lepší, míní Seehofer

Oba ministři se shodli na tom, že současná spolupráce v oblasti migrace a bezpečnosti je na vysoké úrovni. „Dalo by se říct, že už ani nemůže být lepší,“ podotkl Seehofer. Ministr, který dříve zastával funkci bavorského premiéra, zároveň připomněl, že v žádné zemi nebyl v posledních letech pracovně tak často jako právě v Česku. „A proto jsem také rád využil další pozvánku pana ministra Hamáčka,“ podotkl.

Počet žadatelů o azyl v Evropské unii loni klesl pod polovinu počtu z dob migrační krize v letech 2015 a 2016, ale je stále více než dvojnásobný ve srovnání s dobou před takzvaným arabským jarem z roku 2011, ukazují údaje Evropského azylového podpůrného úřadu (EASO). Žádostí o azyl bylo loni evidováno 635 tisíc, což znamená pokles třetí rok v řadě.