Masarykovy myšlenky třeba o drahotě a inflaci jsou nově k dispozici on-line

Události: Vědci zdigitalizovali Masarykovy spisy (zdroj: ČT24)

Vědci Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd (AV) zpřístupnili spisy Tomáše Garrigua Masaryka v on-line databázi. Zájemci si na jednom místě můžou pročíst projevy, články i přednášky, které nabízí komplexní pohled na osobnost prvního československého prezidenta.

Rukopisy čítají více než patnáct tisíc stran a jsou uložené v depozitáři Masarykova ústavu Akademie věd. Teď je možné si je jednoduše přečíst i on-line.

Tomáš Garrigue Masaryk byl politikem, filozofem a sociologem a jeho široký záběr odráží i publikované texty. V databázi lze najít jeho myšlenky a postoje od mládí až po smrt v roce 1937.

„V textech můžete například najít, co řekl Masaryk o inflaci nebo o drahotě. Vidíme, že se vyjadřoval k podobným problémům, které řešíme dnes,“ popisuje Milan Hanyš z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR.

První prezident bez mýtů a legend

Digitální soubor vznikl na základě knižní podoby spisů, které vycházely po tři dekády. Mezi ně patří i slavné Hovory s TGM, které vedl spisovatel Karel Čapek.

Strojové přepisy rozhovorů pak prezident doplňoval svými poznámkami. „Opravoval, cizeloval a vylepšoval,“ podotýká Helena Kokešová z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR.

Dnes bývá vzpomínán jako tatíček, za svého života ale čelil i kritice a nenávisti, hlavně kvůli sporům o rukopisy nebo během takzvané hilsneriády. Spisy nabízí pohled na Masaryka bez mýtů a legend. 

Podle Lucie Merhautové z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR byl Masaryk do let 1914 až 1918 spíše kontroverzním intelektuálem, který se zastával menšiny, než že by byl vnímán jako zástupce většinového proudu.

Digitální platforma je volně dostupná pro studenty, badatele i veřejnost. Do budoucna by vedle textů měla obsahovat obrazové materiály a dobové dokumenty.