Manažery J.O. Investment obžalovali, že obrali klienty o 2,4 miliardy, za něž koupili zlato či luxusní auta

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v kauze údajného rozsáhlého investičního podvodu spojeného s firmou J.O. Investment. ČT to zjistila z webu Vrchního státního zastupitelství v Praze. Stíhaní manažeři vylákali podle kriminalistů od téměř čtyř tisícovek klientů částku, která přesahuje 2,4 miliardy korun. Tři z nich viní státní zástupce z podvodu a z legalizace výnosů z trestné činnosti. Čtvrtého člověka, který do firmy nepatřil, obžaloval žalobce stejně jako další obviněné z praní špinavých peněz. Všem obviněným hrozí až desetileté vězení.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že podalo k Městskému soudu v Praze obžalobu na tři obviněné osoby pro trestné činy podvodu vůči nejméně 3,9 tisíce poškozených klientů spol. J.O. Investment s. r. o., převážně fyzických osob, ale i právnických osob, a dále na tyto a jednu další osobu i pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl na webu dozorující státní zástupce Boris Havel.

Podle závěrů kriminalistů vykazoval obchodní model J.O. Investment znaky Ponziho schématu, tedy takzvaného „letadla“ či „pyramidy“. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) tvrdí, že firma od roku 2016 neoprávněně a pod záminkou nereálného zhodnocení vkladů na finančním trhu nabízela investice na světových burzách v USA, Evropě i Asii. Manažeři však peněžní prostředky klientů neinvestovali a peníze použili pro svou potřebu – především k nákupu nemovitostí, luxusních aut a zboží.

Policie zabavila cennosti za 1,3 miliardy korun

Loni v únoru uskutečnili kriminalisté při zadržení podezřelých osmnáct domovních prohlídek a zajistili hotovost v korunách, eurech i dolarech, nemovitosti, vozidla značek Bentley, Maserati či Ferrari, šperky včetně hodinek značky Rolex či cihly zlata i dalších drahých kovů.

Podle Havla tak obvinění způsobili škodu nejméně 2,4 miliardy korun. „Objem zajištěných výnosů z trestné činnosti dosahuje přibližně 1,3 miliardy korun. V případě uznání viny lze zabrané výnosy z trestné činnosti použít na úhradu škody poměrným způsobem, a to pouze u těch poškozených, kteří již své nároky přihlásili do trestního řízení prostřednictvím soudem ustanovených společných zmocněnců,“ upřesnil Havel.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Rozsáhlý trestní spis má 160 svazků, které obsahují 60 tisíc stran textu. Soud už dříve rozhodl, že poškození klienti mohou uplatňovat svá práva pouze prostřednictvím společného zmocněnce. Policisté poté vyzvali oběti údajného podvodu, aby se jim hlásily jen písemně a aby nepodávaly vlastní trestní oznámení, protože by to prodloužilo trestní řízení.

Na rozkrytí případu se podíleli pracovníci Finančního analytického úřadu, s policejní centrálou spolupracovalo také Centrum zajištěných aktiv ministerstva vnitra.

Ponziho schéma je pojmenované podle podvodníka Charlese Ponziho, který přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek. NCOZ uvedla ve své výroční zprávě za loňský rok, že „pokud je něco příliš dobré na to, aby to byla pravda, jedná se obvykle o Ponziho schéma“. Princip spočívá v tom, že investoři svěřují své peníze investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení, provozovatel schématu si ale peníze místo investování nechává a vyplácí prostředky fondu jen některým investorům za účelem nalákání dalších. Ve chvíli, kdy ve fondu nejsou žádné prostředky, zkrachuje.