Lidí v exekuci ubylo, často jich ale mají několik naráz. Některé příběhy mapuje nový seriál

Události: Problematiku exekucí v Česku přiblíží nový seriál ČT (zdroj: ČT24)

Počet lidí v exekuci v tuzemsku klesl na 672 tisíc. Většina z nich ale čelí hned několika řízením najednou. Dluhové poradny znovu varují před krátkodobými úvěry, kterými se někteří Češi snaží uhradit splátky z půjček dlouhodobých. Právě takový přístup dostává lidi do pasti. Několik příběhů teď zmapoval i nový seriál České televize, který se začne vysílat příští týden.

Problémy Zory Stejskalové začaly tím, že si půjčila u čtyř nebankovních společností. „Když se dostanete do prodlení jeden jediný den, tak okamžitě naskakuje smluvní pokuta 24 tisíc. A pak tu máte dalšího čtvrt procenta z dlužné částky denně. To je zhruba devadesát až sto procent za rok,“ analyzuje jednu z jejích smluv expert na dluhovou problematiku Radek Hábl.

Když se Alena Paldusová dozvěděla, že je proti ní vedeno devět exekucí, tak nejprve sáhla po telefonu. „Volala jsem na všechna ta telefonní čísla a říkala jsem exekutorům, že tu nemá můj exmanžel žádné věci, že tu mám věci jen já a můj syn,“ vzpomíná.

To je podle Hábla v Česku bohužel velmi častý problém. „Tady jsou desetitisíce žen, které si žijí spořádaným životem a jednoho dne zazvoní u dveří exekutor a všechno se provalí,“ vysvětluje v jednom z dílů nového seriálu V exekuci.

Pád do dluhové pasti

Tvůrci šestidílného dokumentu, který bude mít na ČT1 premiéru ve středu večer, chtějí z lidí v takovéto situaci sejmout stigma. Ukazují, jak snadno lze do dluhové pasti spadnout, ale i to, že z ní vede cesta ven.

Jedním z protagonistů dokumentu je i Karel Bellman. V mládí si udělal dluhy u dopravního podniku a zdravotní pojišťovny. A pak žil v šedé zóně.

On a další účinkující se nebáli odhalit pravdu o svých problémech s penězi. Každý se zadlužil z jiného důvodu. Filmaři je vybrali ze 120 přihlášených adeptů.

Celkový počet exekučních řízení klesá

Exekutorská komora aktuálně eviduje přesně 672 417 takzvaných povinných – tedy lidí, vůči kterým bylo zahájeno exekuční řízení. Těch jsou ale v běhu víc než čtyři miliony. Na jednoho člověka tak v průměru připadá hned šest exekucí.

Data zároveň ukazují, že celkový počet řízení klesá. Tento trend začal v roce 2018, tedy ještě před covidovou pandemií. Během ní pak významná část lidí neutrácela. Velký úbytek případů přinesla také akce Milostivé léto.

Statistika rovněž prozrazuje, že průměrnému dlužníkovi je něco málo přes 46 let a nejčastěji bydlí v okresech Most, Ústí nad Labem a Chomutov, což jsou oblasti s největším podílem lidí v exekuci. Nejmenší je naopak ve Žďáru nad Sázavou, kolem Brna a v Uherském Hradišti.