Lidé věnovali jeden a půl milionu korun na záchranu rezervace divokých koní

Celkem půl druhého milionu korun za půl roku věnovala veřejnost na dokončení rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích. Podle Dalibora Dostála z organizace Česká krajina tak v následujících týdnech začne výstavba ohrady na poslední třetině rezervace. Divocí koně a další kopytníci v Milovicích pomáhají zachránit ekosystém vzácných rostlin a živočichů. Česká krajina začala peníze shánět na jaře, posledních 300 tisíc vybírali prostřednictvím internetové sbírky.

Cena ohrady je celkem dva miliony korun, z toho půl milionu měla organizace ušetřeno z předchozí sbírky. Zbylou částku začali ochránci přírody vybírat v březnu. Lidé přispívali prostřednictvím dárcovských dms a darovacích portálů. Posledních 300 tisíc organizace Česká krajina vybrala od konce července prostřednictvím portálu Donio.

Nyní chtějí ochránci co nejdříve začít s výstavbou ohrady na poslední třetině území rezervace, kam pak vypustí koně, zubry a zpětně šlechtěné pratury. Ti pomohou zachránit vzácné druhy menších zvířat, hmyzu a rostlin.

Divocí koně z anglického Exmooru

„Pro ty drobné druhy plyne čas na záchranu pomaleji, ale kopytníků nám přibylo a potřebujeme pro ně dostatek místa. Celá rezervace měla být hotová už v roce 2015, místo toho bohužel doteď chyběla její poslední část,“ vysvětluje Dalibor Dostál, který stojí za organizací Česká krajina i za sbírkou. „Pokud by se nám nepodařilo peníze na dodělání rezervace vybrat, museli bychom už část kopytníků přemístit někam jinam,“ doplňuje. 

Mezi zachraňované menší druhy patří například motýl modrásek hořcový Rebelův, který je závislý na silně ohrožené rostlině hořci křížatém. Poté co ochránci přírody přivezli v lednu 2015 divoké koně z anglického Exmooru, podařilo se už během několika následujících měsíců milovické stepi proměnit – koně spásali agresivní travinu třtinu křovištní a na jejím místě začal znovu růst ohrožený hořec a další vzácné rostliny.