Lesy ČR mohou kvůli smlouvě na dodání dřeva tratit stamiliony, zjistili Reportéři ČT

Reportéři ČT: Ticho v lese (zdroj: ČT24)

Státnímu podniku Lesy České republiky hrozí, že přijde o stamiliony korun. Důvodem je smlouva na dodání velkého množství dřeva. Podle zjištění Reportérů ČT ji státní podnik podepsal před čtyřmi roky se slovenskou firmou Drevoindustria Smolenice, která nyní žádá za nesplnění kontraktu odškodnění.

Lesy České republiky jsou podnikem, který spravuje více než milion hektarů lesů, a zároveň největším obchodníkem se dřevem v zemi. Teď čelí žalobě za čtyři roky starý kontrakt na prodej dřeva z kůrovcové kalamity. Vedení podniku o záležitosti odmítá s novináři mluvit.

Například ředitel oblastního ředitelství Lesů ČR na Vysočině František Holenka odmítl na otázky štábu Reportérů ČT odpovědět, sahal rukou po kameře a odkázal na tiskovou mluvčí společnosti Evu Jouklovou. „K tomu případu se nebudu vůbec vyjadřovat, ať je to tak, či onak,“ uvedla krátce.

Ve sporu jde o smlouvu, podle které měly Lesy ČR v letech 2019 až 2021 dodat slovenské firmě Drevoindustria 350 tisíc kubíků převážně smrkového dříví. „Lesy ČR vekou část nasmlouvaného dřeva nedodaly a mezi stranami proto probíhá soudní spor,“ sdělil na dotaz ČT jednatel firmy Drevoindustria Smolenice Ondrej Jurovčík. Smlouva navíc počítala s možností prodloužení až do konce letošního roku a navýšením dodávek o dalších 300 tisíc kubíků. 

Sankce až 300 milionů

Slovenská firma teď žádá odškodnění. Smlouva podle zjištění Reportérů ČT obsahuje sankční ujednání v neprospěch českého státního podniku. Za každý den prodlení musí platit desítky tisíc korun.

„Se společností Drevoindustria Smolenice vedeme soudní spor a do jeho vyřešení nebudeme k tomuto případu podávat žádné informace,“ dodala Jouklová. Sankce může podle zjištění ČT v úhrnu dosahovat až 300 milionů korun. I když se hospodaření státního podniku po kůrovcové krizi v posledních letech uzdravuje, stále je to pro jeho rozpočet velmi citelná suma.

„Je to kauza, která je spojena ještě s bývalým vedením Lesů ČR, nikoliv s tím současným,“ komentoval případ ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Každý dělá chyby. Udělalo je zjevně i minulé vedení Lesů, ten spor se vede a my chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku,“ doplnil. 

Smlouva vznikla v době, kdy v čele státního podniku stál Josef Vojáček. Ten ke kauze poskytl jen stručné vyjádření. „Za plnění dodávek v kontextu ceny a množství odpovídá obchodní úsek,“ tvrdí.

Ministerstvo zemědělství zatím nehodlá komentovat, zda bude proti bývalému vedení Lesů České republiky podnikat právní kroky. Hodlá vyčkat na to, až o současném sporu rozhodne soud.

Protože vedení státního podniku o pozadí smlouvy mlčí, není vůbec zřejmé, proč Lesy ČR v pozici dodavatele podepsaly smlouvu pod přísnými sankcemi. Neví se ani to, z jakého důvodu se obchod zadrhl.

Víc kontroverzních obchodů

Samotnou smlouvu za státní podnik podepsal Vojáčkův podřízený Vladimír Krchov. Čtyři dodatky, které průběžné dodávky dříví upřesňovaly, pak bývalý obchodní ředitel Petr Urban. I oni však rozhovor odmítli.

Už letos v květnu Reportéři ČT přinesli reportáž o dalším kontroverzním obchodu bývalého vedení podniku. Lesy ČR v roce 2021 podepsaly smlouvu s firmou CB-EKO miliardáře Petra Pauknera. Kontraktem se až na dvacet let zavázaly k dodávkám obrovského množství štěpky za cenu, která je pro ně dnes nevýhodná.