Soud rozdal tresty v kauze předražených IT zakázek Lesů ČR. Čtyři lidé dostali podmínky

Okresní soud v Hradci Králové potrestal čtyři obžalované v kauze IT zakázek státního podniku Lesy ČR. Jsou mezi nimi tři podnikatelé a bývalý šéf informačních technologií společnosti Jan Přibyl. Všichni dostali podmíněné tresty. ČT to potvrdil mluvčí soudu Tomáš Nypl s tím, že jednoho muže soud obžaloby zprostil. V kauze jde o veřejné soutěže z let 2008 a 2009, při kterých bylo ze státní firmy vyvedeno skoro 300 milionů korun. Verdikt není pravomocný.

„V trestní věci byl vyhlášen rozsudek, jímž byli čtyři z pěti obžalovaných uznáni vinnými ze spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, případně z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl Nypl.

Tříleté podmíněné tresty soud udělil třem podnikatelům spojeným s firmami dynn a Time Import. Jednoho – Michala Kříže – naopak obžaloby zprostil. S tresty odešli od soudu Martin Štufi, Jiří Pantoflíček a Jiří Hart, který musí ještě zaplatit pětimilionový peněžitý trest. Dvouletou podmínku pak dostal bývalý šéf informačních technologií Lesů ČR Jan Přibyl.

Systém za více než miliardu

Firmy dynn a Time Import získaly v letech 2008 a 2009 od Lesů ČR zakázku na informační systém za více než miliardu korun. Ten měl přitom podle serveru iDNES.cz původně stát jen 606 milionů. Pětice obžalovaných ale podle policie téměř 288 milionů vyvedla za fiktivní služby na švýcarské účty dvou britských společností. Z ciziny se pak miliony vracely zpět do Česka na účty obžalovaných, další peníze mířily do tichomořské Samoy. O kauze informoval i server SeznamZprávy.

O zakázku se v roce 2012 na podnět Finančně analytického útvaru ministerstva financí začala zajímat protikorupční policie. Kauzu si později převzali královéhradečtí kriminalisté, kteří na podzim 2016 navrhli obžalovat pět lidí. Státní zástupce jim vyhověl v květnu 2017, první rozsudek ale padl až v prosinci 2021.

Rozhodnutí není pravomocné, obžalovaní i státní zástupce se můžou odvolat. Kauzu by pak řešil Krajský soud v Hradci Králové.