Lékařka měla na objednávku psát recepty i falešná potvrzení, hrozí jí deset let

Pražská lékařka a další čtyři lidé stanou před soudem kvůli obchodování s recepty, léky či falešnými potvrzeními, uvedl na dotaz ČT mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Lékařka, kterou propustili ze zaměstnání, si podle policie „rozjela vlastní byznys“, kdy s dalšími obviněnými měla například falšovat covidové certifikáty nebo za úplatu vypisovat zprávy pro oddálení nástupu do výkonu trestu. Skupině hrozí až deset let za mřížemi.

„Pozitivní covid test? Lékařský posudek k oddálení nástupu do vězení? Předpis na léky s opiáty? Nic nebylo problém! Stačilo zavolat,“ popsala v červenci 2022 pražská policie případ třiapadesátileté lékařky a dalších čtyř lidí. Uplynuly přes dva roky a případ se dostal k soudu. „Ve vámi dotazované věci podala dne 11. září 2024 státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze k Městskému soudu v Praze obžalobu na pět fyzických osob,“ uvedl nyní na dotaz ČT mluvčí Cimbala.

Podle policie lékařka dříve pracovala v jedné pražské nemocnici, odkud ji propustili. Propuštěna pak byla i z dalšího zaměstnání. „Po druhém propuštění se rozhodla, že nejlepší cesta pro ni bude soukromé podnikání, a tak se seznámila s dvěma muži a dali se společně do práce,“ napsal dříve v tiskové zprávě mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Obžalobě čelí ještě další dva lidé, kteří se podle Hrdiny podíleli mimo jiné na shánění klientů.

Obchod s recepty i pervitinem

Lékařka měla využít svých přístupů do databází a k razítkům k vytváření věrohodných receptů. Na nelegálním obchodu s léčivy se poté měla podílet celá pětice obviněných.

„Obvinění jednali tak, že neoprávněně zprostředkovali, nabízeli nebo pro jiného přechovávali či jinému prodali a jinak jinému opatřili psychotropní látku a takového jednání se dopustili ve velkém rozsahu jako členové organizované skupiny,“ upřesnil mluvčí pražských žalobců Cimbala.

Členové skupiny čelí i dalším obviněním. Dva z nich měli například prodávat pervitin. „Jedna z obviněných osob padělala lékařskou zprávu,“ vypočítal další údajné provinění mluvčí Cimbala s tím, že jiný z pětice obviněných pak měl tuto zprávu využít v trestním řízení.

„Padělaná lékařská zpráva pak zejména obsahovala smyšlené potvrzení, že jedna z obviněných osob může, z důvodu léčby a užívané medikace, mít pozitivní kontrolní odběry na alkohol či jiné nedovolené látky,“ vyjádřil se k obsahu inkriminované zprávy Cimbala.

Služba „home office“

Tým kolem pražské lékařky měl vedle receptů podle policie poskytovat i další služby. „V případě, že se jejich klientům nechtělo nastoupit do výkonu trestu, tak po jednom sezení u ‚paní doktorky‘ už ani nemuseli,“ popsal dál v tiskové zprávě policejní mluvčí Hrdina. „Lékařský posudek k jejich zdravotnímu stavu se všemi náležitostmi a diagnózou, která neslibovala moc pěkné zítřky. Mohli v klidu zůstat doma,“ dodal.

„Posledním benefitem byla služba nazvaná ‚home office‘, která na základě pozitivního covid testu umožňovala předřeným a unaveným zaměstnancům zůstat v klidu týden doma, aniž by si museli čerpat dovolenou. Všechny tyto služby poskytovali za nemalou úplatu a obchodu se velmi dařilo,“ uzavřel Hrdina.