Lázeňské vouchery se vrací. Projekt tentokrát nečerpá peníze z EU

Události: Poukazy na lázně se vrací (zdroj: ČT24)

Lázenští hosté mohou od ledna zatím do března opět využít slevové poukazy na léčebný pobyt. Vouchery mají hodnotu 2000 korun. Nový program tentokrát nečerpá peníze z Evropské unie, slevu nabízejí samotní provozovatelé lázní. Projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Covid – lázně. Ten měl lázeňským zařízením v Česku v předchozím roce a půl pomoci překonat komplikace spojené s koronavirovou epidemií.

Podmínkou využití nového programu je délka pobytu alespoň na šest nocí a využití pěti procedur, určené jsou pro lidi starší 18 let. Na první tři měsíce roku je na portálu Kudyznudy k dispozici 30 tisíc poukazů. Marketingovou podporu programu pro letošní rok zajistí státní agentura CzechTourism.

Proti programu Covid – lázně si tentokrát jednotlivá zařízení zvolí, kolik poukazů chtějí přijmout. Nebude se tak opakovat situace, že by nemohla zájemce přijímat kvůli limitu veřejné podpory, což bylo v minulém obdobím podle ředitele CzechTourismu Jana Hergeta jednou z hlavních připomínek provozovatelů lázní.

„Minimálně 90 procent poskytovatelů v rámci Svazu léčebných lázní se toho projektu bude účastnit,“ uvedl viceprezident svazu Martin Plachý. Po prvním kvartálu se podle Plachého uskuteční hodnocení projektu a rozhodne se o případném dalším pokračování.

Zájem o slevové poukazy do lázní byl v předešlých dvou letech velký. Lidé mohli využívat vouchery na slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur. Díky programu se také podle provozovatelů podařilo přivést do lázní, které byly v době nejtvrdších proticovidových opatření bez klientů, nové zákazníky.

„Byla to skvělá myšlenka. Ale na začátku měla obrovské porodní bolesti. Program byl mediálně lépe prezentován než reálně připravený. Pak se reálný výsledek lišil od toho, co bylo deklarováno a slibováno. A podepsala se na něm i evropská byrokracie, kdy proplácení a prodloužení z roku 2020 na rok 2021 trvaly dlouho. Ale když od toho odhlédnu, mělo to významný přínos v tom, že to probudilo zájem tuzemců o lázně,“ řekl ředitel Léčebných lázní Jáchymov a prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Lázním pomohl také program pro zdravotníky

Letos mohou lidé zatím do března využít slevové poukazy v hodnotě 2000 korun. „Přihlásili jsme se k tomu, protože zimní měsíce jsou mimosezona a dělali jsme v nich slevy bez ohledu na to, že by je někdo vyhlásil,“ řekl starosta Třeboně Jan Váňa (ODS), který je i jedním z jednatelů lázní firmy Slatinné lázně Třeboň.

Státní vouchery loni v Třeboni využilo asi tři a půl tisíce klientů. Vyčerpané byly do poloviny dubna, lidé je využívali celý rok. „Pomohl nám také program pro zdravotníky, osmitisícové vouchery pro sestřičky a doktory. Pomohl nám v podzimních měsících, kdy už do lázní tolik lidí nejezdí, fungoval dobře,“ dodal Váňa.

V Lázních Poděbrady se rozhodli uvolnit nižší stovky voucherů. Podle poptávky budou počty regulovat. „Program je na letošek hrazený plně z našich prostředků, takže s tím musíme velmi obezřetně pracovat, protože nám to snižuje ziskovost,“ uvedl ředitel lázní Petr Valenta.

Hosté objevili Ústecký kraj

Obchodní ředitelka Lázní Teplice Yveta Slišková míní, že se díky programu rozšířila informovanost o českých lázních a možnosti kombinace dovolené se zdravotními službami. „V našem případě mnoho klientů objevilo Teplice a Ústecký kraj jako místo, kde kromě vylepšení kondice a posílení zdraví v teplických lázních najdou mnoho přírodních, kulturních a historických pokladů. Výsledně jsme v našich lázních přivítali více než dva a půl tisíce hostů s voucherem, což byla více než čtvrtina z celkového počtu klientů,“ řekla. Největší komplikací pro lázně byla loni podle Sliškové neustále se měnící opatření, která v určitých obdobích neumožňovala pobyty samoplátců.

Také Lázně Teplice potvrdily účast v letošním programu. „Doufáme, že i takto koncipovaná podpora zarezonuje ve veřejnosti a získáme další zákazníky, kteří se k nám rádi budou vracet,“ dodala Slišková.

Pozitivně hodnotí program ředitel podniku Státní léčebné lázně Janské Lázně Martin Voženílek. V Janských Lázních využilo loni vouchery asi 2360 klientů, v roce 2020 zhruba 660. „Na začátku jsme byli poněkud rozpačití, program se rozjížděl a lázně se uzavíraly, takže taková pomoc nepomoc. Postupně se to ale zlepšilo, loni nám program nakonec velice pomohl,“ řekl Voženílek. Neočekává, že letos bude o vouchery tak velký zájem jako loni.

Lázně nemohly využít program naplno

Rovněž v Lázních Luhačovice byl zájem o program u hostů velký, lázně jej však mohly vzhledem k podmínkám využít jen částečně. Úhrn všech pomocí, tedy hodnoty přijatých voucherů, ostatních dotací a kompenzací nesměl překročit stanovený limit. „Ten bohužel nebyl stanoven na jednotlivé lázně, ale na majetkově propojený podnik, tedy na v tu dobu existující skupinu Lázně Luhačovice, a Jáchymov. Vouchery proto pomohly obsadit tehdejšímu holdingu jen okolo tří procent kapacity,“ řekla obchodní ředitelka Lázní Luhačovice Šárka Vylimcová. V Lázních Luhačovice bylo předloni využito 578 státních voucherů, loni už nebyl přijat žádný.

V Sanatoriích Klimkovice u Ostravy využilo v roce 2020 vouchery 84 lidí a loni 299 lidí. „Zájem byl v obou letech větší než naše kapacitní možnosti, protože se primárně snažíme uspokojit maximum žadatelů o lázeňskou léčbu,“ řekla mluvčí sanatorií Ivana Gračková. Vzhledem k velkému zájmu o klasickou lázeňskou léčbu v Klimkovicích státní podporu nepotřebovali. Programy v sanatoriích absolvovalo také 51 zdravotníků, kteří využili státní příspěvek.