Královopolský tunel v Brně stále neplní hlukové limity. Omezení pro řidiče trvá

Královopolský tunel v Brně stále nesplňuje hlukové limity (zdroj: ČT24)

Královopolský tunel v Brně stále nesplňuje hlukové limity. Tak zní závěr kontrolního měření, které se na místě provádělo na jaře a v létě. Ředitelství silnic a dálnic přitom v některých oblastech navýšilo protihlukové stěny nebo postavilo úplně nové. Řidiči tedy stále mohou tunelem jezdit pouze omezenou rychlostí 60 kilometrů v hodině.

Brněnský Královopolský tunel, který je součástí velkého městského okruhu, funguje už šest let v provizorním režimu, protože nesplňuje hlukové limity. Tunel stále není zkolaudovaný a vzhledem ke skutečnosti, že opět neprošel přes hlukové limity, v blízké budoucnosti ani nebude.

„Pro řidiče to znamená, že se tady bude stále jezdit omezenou rychlostí maximálně 60 kilometrů v hodině. Plánovaná rychlost 80 kilometrů v hodině se opět posouvá,“ informuje redaktorka ČT Barbora Žítková.

Kvůli vyššímu hluku, než povolují hygienické limity, zvyšovalo Ředitelství silnic a dálnic v minulém roce některé protihlukové stěny. Jiné dělalo úplně nově, například v Hradecké ulici.

Hluk v okolí musí podle zákona splnit limity šedesáti decibelů ve dne a padesáti decibelů v noci. Příliš hlučný tunel ale omezení stále překračuje o jednotky decibelů. „Silničáři si ani netroufají odhadnout, kdy se podaří kolaudaci dotáhnout do konce. Musí totiž připravit další protihluková opatření,“ doplňuje redaktorka ČT.