Kraje dostanou 4 miliardy na opravu silnic. Mají ale odstranit nelegální billboardy

UvR: Kraje dostanou 4 miliardy na opravy silnic (zdroj: ČT24)

Kraje dostanou na opravy silnic druhých a třetích tříd čtyři miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Kraje ale mají odstranit nelegální billboardy kolem silnic 1. třídy, nebude to ovšem podmínka. Stačit bude čestné prohlášení nebo informace o tom, kdy billboardy od silnic zmizí.

Vládní návrh počítal s tím, že odstranění billboardů bude podmínkou pro udělení dotací, s tím ale kraje nesouhlasily. Přineslo by jim to komplikace. 

„Podmínka odstranění billboardů je v mnoha případech nerealizovatelná ve stanovené lhůtě z důvodu správních řízení a jiných legislativních překážek. Navíc o této podmínce nebyla Asociace krajů ČR předem informována, což není dobrý postup při prosazování podobných záměrů,“ řekl už dříve předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro dopravu a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

„Já si myslím, že jde o přenášení odpovědnosti státu na nižší samosprávné celky,“ kritizoval podmínku 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje Josef Knot (TOP 09). 

Spor krajů s ministerstvem nakonec zmírnilo řešení, podle kterého by kraje měly odstraňování billboardů dokládat čestným prohlášením, případně zasláním informace, dokdy jsou schopny billboardy odstranit.

„Jestli je toto uzákoněno, tak to jako kraj respektujeme a splníme to,“ vyjádřil se k podmínce vlády radní Středočeského kraje František Petrtýl (ANO).

„My to bereme tak, že kdo dává peníze, ten si stanovuje podmínky. Billboardy jsou na pozemcích kraje, tak je má také kraj odstranit,“ souhlasí náměstek hejtmana Plzeňského kraje Pavel Čížek (Starostové a patrioti). 

Další povinností krajů bude koordinovat své harmonogramy oprav se správci cest, zejména s Ředitelstvím silnic a dálnic. Stát tak chce předejít dopravním komplikacím a případným souběhům s opravami na dálnicích a silnicích 1. třídy. K tomu slouží speciální portál, kam se vkládají informace o plánovaných rekonstrukcích.

Nejvíce peněz dostane Středočeský kraj

Nejvyšší část dotace, zhruba 677 milionů korun, by měl získat Středočeský kraj, který má také nejvyšší podíl silnic v zemi. Například v Kladně radnici nedávno došla trpělivost a na silnice spravované krajem, na které původně peníze být neměly vůbec, umístila cedule se zamračenými smajlíky. O špatném stavu silnic kraj ví, podle něj ale chybí čas a peníze.

Jen na opravu středočeských mostů by bylo potřeba osm miliard korun. Tři čtvrtě milionu od vlády půjde na silnice nahrazující nedokončený pražský okruh.

Druhou největší částku dostane Jihočeský kraj, zhruba 430 milionů korun. O něco méně, 360 miliard pak dostane kraj Plzeňský. Podle zástupců krajů peníze na všechny opravy stačit nebudou. Nad rámec rozpočtu by měla 170 milionů korun získat také Praha.

Příště už by s opravami silnic počítal přímo rozpočet

Kraje intenzivně jednaly s vládou o financování oprav silnic II. a III. tříd od září loňského roku, kdy bylo původně avizováno, že pro letošní rok neobdrží žádné peníze ze SFDI. Ten loni uvolnil za tímto účelem 3,4 miliardy korun, za poslední čtyři roky to bylo celkem 11 miliard korun.

Že se našly na opravy silnic peníze, oznámila vláda v demisi v březnu. Úspory se podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) našly napříč resorty. Na státním dluhu vláda podle něj plánuje uspořit 300 milionů korun.

Brífink po jednání vlády v demisi (zdroj: ČT24)

Například ministerstvo spravedlnosti by mělo uspořit zhruba 200 milionů korun, ministerstvo kultury zhruba 100 milionů korun a ministerstvo školství 400 milionů korun.

Ministerstvo dopravy předpokládá, že v příštích letech by měly být peníze na opravy krajských silnic zahrnuty už přímo ve státním rozpočtu. 

Lidé se zrakovým handicapem dosáhnou na výjimku z autorského zákona

Vláda rovněž podpořila návrh ministerstva kultury, který umožní nevidomým či jinak zrakově postiženým lidem dostat se k literatuře, časopisům nebo notovým záznamům. Ty nyní chrání autorský zákon, vláda ale podpořila pro zrakově postižené výjimku, která reaguje na požadavky Evropské unie. Lidé se zrakovým handicapem by tak měli mít v budoucnu přístup k dílům na jakémkoli nosiči. 

Naopak návrh poslanců Starostů a nezávislých na snížení daně z přidané hodnoty u jízdenek na vlaky a autobusy z  15 na 10 procent vláda nepodpořila. A debatu o změnách pravidel pro cizince se zájmem žít v Česku, které mířily zejména na studenty a vědce ze zahraničí, vláda přerušila. Vláda rovněž schválila memorandum o spolupráci s německou automobilkou BMW.