Kraje chtějí víc peněz pro záchranky. O vyšší příděl se hlásí i hasiči

Události: Hejtmani chtějí víc peněz pro záchranné služby (zdroj: ČT24)

Kraje požadují po vládě víc peněz na nákup techniky a materiálu pro zdravotnické záchranné služby. S požadavkem přišly na jednání sněmovního podvýboru, který se zabýval tím, jak zlepšit spolupráci i financování záchranářů, hasičů a policistů.

V současnosti dostávají regiony od státu zhruba 106 milionů korun, které míří především na materiální vybavení. „Mělo by dojít k navýšení této částky, protože my každý rok obměňujeme sanitní vozy a další vybavení,“ vysvětluje požadavek předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Další peníze pak získávají kraje z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) dojde v příštím roce k navýšení úhrady záchranné služby z veřejného zdravotního pojištění asi o 13 procent. „Celkově je to meziroční nárůst asi 400 milionů,“ upřesnil ministr.

Část peněz požadují od záchranné služby hasiči. Na jednání podvýboru s požadavkem přišel generální ředitel Hasičské záchranné služby Drahoslav Ryba. Víc peněz potřebují hasiči nejen na provoz, ale i na novou techniku, která je mnohdy zastaralá.

Na nákup nové techniky pamatuje ministerstvo vnitra. Počítá s tím, že na tyto účely vyčlení pro hasiče i policisty čtyři miliardy.