Sociálním službám hrozí kolaps, varují poskytovatelé. Poplašná zpráva, reaguje Běhounek

Události: Peníze na sociální služby (zdroj: ČT24)

Kraje by nejpozději v pondělí měly dostat peníze na dofinancování sociálních služeb. Slíbená miliarda korun ale zajistí jejich fungování pouze na říjen, do konce roku potřebují získat ještě další miliardu. Tu mají zajistit unijní fondy. Podle Daniely Luskové z Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) ale o dotace nemohou žádat klíčoví poskytovatelé, kterým hrozí kolaps. Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD) takové výroky považuje za poplašné zprávy. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) krajům v pondělí dodatečná miliarda doputovala a nyní je rozdělení peněz na nich.

V případě, že by poskytovatelé sociálních služeb nedostali druhou miliardu včas, byly by důsledky podle APSS zásadní. Pobytové služby by musely propouštět část zaměstnanců, v některých případech všechny. Vysoce závislých na péči je přitom v těchto službách dvaaosmdesát tisíc lidí. „Budeme muset zavřít topení, vodu, přestat vařit, vše, co souvisí s provozem. Lidi nemáme kam poslat, zůstanou na lůžkách bez péče,“ upozorňuje Lusková.

Hejtman Běhounek ale pesimismus odmítá jako poplašnou zprávu. „Za jedenáct let, co pamatuji, kraj nikdy nenechal sociální služby na holičkách a vždycky dokázal jejich provoz zajistit a dofinancovat. Je to umění možného a velmi bych nerad, aby se tu šířily poplašné zprávy o tom, že se něco hroutí, kolabuje, že budou propouštěni zaměstnanci a o klienty nebude postaráno,“ říká Běhounek.

Na řešení problému nedostatečných financí se podle něj soustavně pracuje. Ruku k dílu musí přiložit i sami provozovatelé, kteří by měli hledat úspory, myslí si Běhounek. „Ministryně (sociálních věcí Jana) Maláčová se maximálně snaží, já s ní komunikuji a má mou absolutní důvěru,“ dodává hejtman.

Stávající miliardu korun nedostanou jednotliví provozovatelé sociálních služeb okamžitě. Peníze musí nejprve podle řádných pravidel rozdělit krajská zastupitelstva, ta ale zasednou až v září. 

Na vyřízení dotace dva měsíce místo devíti

Zhruba dvě třetiny celkové částky poputují na platy sociálních pracovníků. Vystačí ale pouze jeden měsíc. V listopadu budou potřeba další peníze. „Asociace krajů shodně s asociací sociálních služeb požadovala dofinancování ve výši dvou miliard. Nyní máme jistotu v jedné miliardě, ta ale nepokryje výdaje letošního roku,“ upřesňuje Lusková.

Druhou miliardu slíbilo ministerstvo práce a sociálních věcí z evropských fondů. Na individuální projekty Maláčová vyčlenila z dotačního programu 1,5 miliardy. Čerpat z tohoto programu ale mohou jen někteří poskytovatelé, na peníze nedosáhnou například domovy pro seniory, v nichž je největší počet klientů sociálních služeb, ani pečovatelské služby, které mají jedenatřicet tisíc klientů, upozorňuje Lusková.

Problematickou se může ukázat i lhůta pro vyřizování žádostí o dotace, která běžně trvá až devět měsíců. Ministerstvo ale slibuje součinnost i zkrácení lhůt tak, aby kraje stihly čerpat peníze ještě v tomto roce. Zpracování žádosti by mělo trvat pouze dva měsíce. Lusková je ale skeptická, zkrátit takto administrativní proces podle ní není možné. 

Maláčová: Ministerstvo je dál ochotno řešit problémy jednotlivých zařízení

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že v pondělí krajům přišla dodatečná miliarda na dofinancování sociálních služeb pro tento rok. „Ta jedna miliarda doputovala dnes – to znamená o tři týdny dříve, než jsme původně avizovali,“ řekla Maláčová s tím, že teď je vše v rukou krajů, aby peníze rozdělily. „Na straně ministerstva práce a sociálních věcí jsme udělali maximum pro to, aby finanční prostředky doputovaly,“ dodala.  

Šéfka resortu se také ohradila vůči pondělním výrokům Daniely Luskové, kterým podle svých slov nerozumí. „Myslím, že paní Lusková plete jablka s hruškami,“ uvedla Maláčová s tím, že na situaci je podle ní potřeba se podívat komplexně. 

Ministerstvo je podle Maláčové dál ochotno řešit problémy jednotlivých zařízení. „Pokud mají jednotlivá zařízení nějaké problémy, tak ministerstvo práce a sociálních věcí je ochotno se na každou individuální situaci podívat zvlášť,“ řekla.